Brioches met komijn
Brioches met komijn

Bakken

Brioches met komijn

  • Bakken
  • 8 personen
  • 295 kcal / portie

Ingrediënten lijst

Voor 8 kleine brioches
6 g gedroogde gist
50 ml melk, lauwwarm
500 g bloem, gezeefd
6 eieren (M) + extra ei om te bestrijken, losgeklopt
1 tl komijnzaad
250 g boter, op kamertemperatuur
1 tl zout
30 g suiker
beetje slagroom om te bestrijken
ook nodig: 8 ramekins van 8-9 cm Ø, ingevet

BEreidings wijze

  1. Los de gist op in de lauwwarme melk. Laat 10 minuten staan tot het oppervlak begint te schuimen.
  2. Mix met een (staande) mixer met deeghaken de bloem met de 6 eieren, het komijnzaad en het gistmengsel tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg 5 minuten flink door zodat het soepel wordt. Schraap de randen van de kom schoon en voeg de boter, het zout en de suiker toe. Kneed het deeg nogmaals 12 minuten. Bedek de kom met een vochtige doek en laat het deeg 2 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.
  3. Duw de lucht uit het deeg en vorm er een bal van. Dek af en laat 1 uur in de koelkast rusten.
  4. Kneed het koude deeg nogmaals kort door en verdeel het in 8 gelijke stukken. Leg deze in de ramekins. Klop het extra ei los en meng met een beetje slagroom. Kwast het deeg ermee in en laat nog 1 à 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Het moet weer in volume verdubbelen.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de brioches 10 minuten in het midden van de oven. Verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C en bak ze nog 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat 5 minuten afkoelen en neem de brioches dan voorzichtig uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Feest