Appelcranberrytaart met hazelnoten
Appelcranberrytaart met hazelnoten

Bakken

Appelcranberrytaart met hazelnoten

  • Bakken
  • 10 personen
  • 359 kcal / portie

Ingrediënten lijst

1 kg appels
175 g boter, op kamertemperatuur
50 g hazelnoten
50 g rietsuiker
1 doos appeltaartmix
1 ei, losgeklopt
Klein handje gedroogde cranberry's, 15 minuten geweld in lauwwarm water
3 el kaneel
Bloem, om te bestuiven
Ook nodig: springvorm van 24 à 26 cm, ingevet
CRANBERRYCOMPOTE:
160 g verse cranberry's, gewassen
100 g suiker
½ citroen, sap en rasp
Ook nodig: uitgekookt (jam)potje met deksel

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 165°C.
  2. Breng voor de cranberrycompote 125 ml water met de suiker en het citroensap- en rasp aan de kook in een pannetje. Roer goed door. Voeg dan de cranberry’s toe en blijf roeren tot de bessen zijn geknapt en het mengsel indikt tot een soort geleiachtige substantie. Dit duurt ca. 10 minuten. Giet de hete compote in de schone pot en draai het deksel erop. Laat volledig afkoelen.
  3. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de appeltaartmix en 2/3 van het losgeklopte ei toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de randen van de springvorm.
  4. Snijd de appels in blokjes (schillen mag maar hoeft niet) en meng ze in een grote kom met 3 eetlepels cranberrycompote, de drooggedepte gewelde cranberry’s, hazelnoten, rietsuiker (die kun je naar wens weglaten, maar dan is het wat zuurder) en de kaneel.
  5. Vul de vorm met het appel-cranberrymengsel en druk aan. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met de rest van het losgeklopte ei.
  6. Bak de appel-cranberrytaart in ca. 60 à 70 minuten gaar en goudbruin in de oven. Laat de taart ca. 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Boodschappen lijst

Tips

De rest van de compote is heerlijk bij desserts of de kaasplank maar combineert ook goed als saus bij feestelijke hoofdgerechten. Dit recept komt uit Lekker Weten Feest 2022.