Adukibonen ijs
Adukibonen ijs

Dessert

Adukibonen ijs

  • Dessert
  • 4 personen

Ingrediënten lijst

250 ml slagroom
250 ml volle melk
160 g suiker
120 g adukibonen, afgespoeld
4 eieren
2 tl citroensap
Optioneel: kokoschips en gedroogde fruit-notenmix (garnering)

BEreidings wijze

  1. Breng de adukibonen met het citroensap en wat water aan de kook. Laat ca. drie uur op laag vuur pruttelen tot de bonen zacht zijn. Giet ze daarna af en pureer ze zo fijn mogelijk. Als je wilt kun je de bonenpuree hierna door een zeef of passe-vite wrijven om nog een fijnere bonenpasta te krijgen.
  2. Verhit voor de ijsbasis de melk in een grote steelpan. Breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Klop ondertussen de vier eieren met de suiker licht en schuimig.
  3. Giet, terwijl je voortdurend blijft kloppen, een deel van de hete melk bij het eimengsel. Schenk het eimengsel vervolgens bij de melk in de pan. Verhit al roerend op laag vuur tot een temperatuur van 75℃ (gebruik liefs een thermometer) zodat het mengsel wat indikt. Doe het langzaam aan, anders gaat het in het schift.
  4. Schep de ijsbasis in een grote schaal en roer de bonenpasta erdoor. Zet in de koelkast en laat in een paar uur heel koud worden.
  5. Klop de slagroom lobbig. Spatel voorzichtig door de koude ijsbasis.
  6. Draai ijs van het mengsel in de ijsmachine (volg de bedieningsinstructies van je apparaat).
  7. Optioneel: Bestrooi het ijs met kokoschips, stukjes gedroogd fruit en noten.

Boodschappen lijst

Tips

Bron: Lekker Weten Zomer 2021