smaakvolle groente van gert van brakel

Op het Zeeuwse eiland Tholen runt Gert van Brakel een biologisch tuinbouwbedrijf. Hier teelt hij onder andere paksoi en kropsla (in de winter) en komkommers (in de zomer) voor ons. Van oudsher is er een ideale kleigrond en door de ligging is er veel licht. Hierdoor zitten zijn groente vol smaak en kwaliteit!

Wok & grill komkommers

Als eerste teler in Nederland teelt Gert van Brakel wok & grill komkommers. "Dat zijn stevige komkommers die je ook kunt roerbakken," legt Gert uit. "Ze bevatten minder water dan gewone komkommers, dus meer smaak. In de zomer heb ik er groentespiesjes mee gemaakt voor op de barbecue. Heerlijk. Ook rauw spaakt ie prima, beetje steviger dan een gewone komkommer." 

Gert is een vooruitstrevende teler die al 15 jaar verschillende groenten voor Ekoplaza teelt. "Ik probeer graag nieuwe rassen en teelttechnieken uit. Zo pas ik draadteelt toe en knoop ik mijn planten vast met jute touwen in plaats van nylon. Dat is makkelijk verteerbaar. Wanneer de planten geen vruchten meer leveren, worden de touwen doorgeknipt en worden de jute touwen en planten versnippert. Die dient weer als voedingsstof voor de bodem, waardoor ik minder meststoffen hoef te gebruiken."

Recepten met (wok)komkommer

knapperige paksoi van gezonde akkers

In de winter teelt Gert smaakvolle paksoi voor ons. Hij werkt zo milieuvriendelijk mogelijk door met de seizoenen mee te telen. Daarnaast kiest hij bewust om bladgewas én vruchtgewas te telen. Door zoveel mogelijk teeltwissel blijft de grond vruchtbaar en is er minder kans op grondgebonden ziekten. De paksoi valt niet alleen op door de authentieke smaak, maar ook door de dikke, witte knapperige stengels met groene, sappige bladeren aan de bovenkant. Een groente boordevol vitamines en mineralen! En door de kleibodem zitten ze vol voedingsstoffen en smaak.

Paksoi

Paksoi

Nederland - 1 stuk

Recepten met paksoi