TruGarlic knoflook van Nederlandse bodem

Door klimatologische ontwikkelingen lijkt het Nederlandse klimaat steeds beter geschikt voor de teelt van droge knoflook. Bas van TruGarlic houdt wel van uitdagingen. En omdat wij zo veel en zo lang mogelijk producten uit Nederland willen aanbieden zijn Ekoplaza en Bas een perfecte match! Samen met hem zijn we een traject gestart om gedroogde knoflook in Nederland te telen.

Gedroogde knoflook

Bas: "Ons klimaat is anders dan in landen waar gedroogde knoflook normaliter vandaan komt. Dit kan invloed hebben op de kleur van de knoflookbollen. In Nederland kennen we vaker wat nattere periodes en hier in Flevoland telen we op wat zwaardere donkere grond. Hierdoor kan de kleur anders zijn dan van bijvoorbeeld knoflook uit Spanje. We proberen daarom rassen te telen met veel huiden rondom de teentjes. Dan kunnen we de buitenste donkerdere huiden eraf pellen, waardoor uiteindelijk een mooie witte knoflookbol over blijft." 

image
image
image

Hoe werkt de teelt? 

"Qua teelt zijn beide varianten vergelijkbaar. Vanwege het klimaat in Nederland planten we in het najaar, ongeveer begin november. Om één knoflookbol te laten groeien gaat er één teentje de grond in. Tijdens de winter groeien de wortels aan de teen en vormt de teen een spruit. In het voorjaar groeit de knoflook verder uit en wordt er onkruid gewied. Als de knoflook eind juni volgroeid is wordt hij geoogst. Als eerste wordt de knoflook geoogst welke wordt afgezet als versproduct. 


Dit oogsten we als de knoflook het meest vitaal is zodat we deze zo goed mogelijk kunnen opslaan in onze koeling. Een gedeelte van het loof gaat er met het oogsten al af. Eenmaal in de schuur wordt het product zo snel mogelijk gekoeld in speciale koelcellen. Onder ideale zuurstof- en temperatuuromstandigheden is de verse knoflook dan zes maanden houdbaar. Na de versoogst wordt de knoflook geoogst die als gedroogde knoflook wordt afgezet. Deze laten we wat langer uitgroeien zodat er zoveel mogelijk droge stof wordt gevormd in de bol. Hierdoor houden ze zich beter in de bewaring." 

Recepten met knoflook

Beschikbaarheid en verpakking

Onze doelstelling is jaarrond beschikbaarheid, maar dat lukt nog niet altijd. De knoflook netjes van Puur NL zijn gecertificeerd composteerbaar. De complete verpakking (netje, label en de clip) mag bij het GFT afval. Composteerbare materialen herken je op Puur NL verpakkingen aan het kiemplantlogo in de weggooiwijzer.