cranberrysap van terschellinger

terschellinger-cranberrysap
Over een lengte van ruim 20 kilometer, strekken enorme cranberryvelden zich uit over de Terschellinger Duinvalleien. Daar maken ze op authentieke wijze het lekkerste 100% puur cranberrysap en andere producten.

Cranberry fields forever

Cranberry's zijn niet alleen knalrode besjes met vitamine C, maar ook het trotse symbool van een lange traditie op Terschelling. De lage lucht, de weidse Waddenzee en duinpannen vol cranberryplanten is een typisch Terschellinger beeld. "Terwijl die bes pas 200 jaar op het eiland groeit", vertelt Hans van Keulen, cranberry-expert. "Eigenlijk is die bes een exoot, die hier groeit dankzij jutters op het eiland."

Spierkracht
De bessen groeien in beschermde natuurgebieden, niet op akkes of in kassen. "De plukgebieden zijn van Staatsbosbeheer, als bedrijf mogen wij in het najaar de bessen oogsten om ze te verkopen." Dat gebeurt zonder machines, helemaal op spierkracht. Met een speciale bak met metalen pinnen worden de plantjes gekamd, zodat de bessen eraf rollen en opgevangen kunnen worden. Hans vertelt: "Een zware klus. Een vaste ploeg van 20 eilanders die dit al jarenlang doet, helpt ons elk jaar. De traditie en de plukmethode met die bak wordt doorgegeven van vader op zoon, van opa op kleinzoon."


Hans en zijn collega's van Terschellinger Cranberries zijn geen eigenaar van de bessenplanten. De natuur is de baas, zou je kunnen zeggen. "Wij zijn geen cranberry-boeren of kwekers, we moeten werken met wat de planten ons geven. We mogen geen water geven als het droog en warm is, we schoffelen geen planten om als die zon wegvangen van de besjes, en als het regent kunnen we het natuurgebied niet in, want dan zou je de planten en het natuurgebied stukmaken. Jammer, maar dan hebben we dus een kleinere oogst."

ekoplaza-biologisch-terschellinger-cranberriesplukken-4

Authentieke producten

Terschellinger verwerkt de veelzijdige bes tot authentieke producten. De bessen worden met de hand geplukt en in smaakvolle sappen verwerkt. Puur natuur en zonder toevoegingen. Met de producten van Terschelliner geniet je van het beste dat de Nederlandse natuur te bieden heeft.

Biologische cranberries

kroonjuwelen van terschelling

De cranberry kwam van nature niet in Nederland voor: deze kwamen bij toeval - en na een verre reis - eeuwen geleden op Terschelling terecht. De oogst vindt plaats in september en oktober en de opbrengst verloopt zeer grillig. Het is een sterke plant, maar wel erg gevoelig voor nachtvorst. Nog steeds groeien de cranberry's zonder enige cultivering, puur op zon, zee, het zand en de zilte lucht van het Waddeneiland.

Bij Terschellinger werken ze vol toewijding en met passie om een kwalitatief product te maken. De productie gebeurt in eigen beheer en via schudzeven worden de bessen op kwaliteit gecontroleerd, waarbij de gezonde bessen over schotjes springen. Daarna worden de bessen geperst en direct gebotteld om het hoge vitamine C gehalte te behouden. Door het natuurlijke benzoaat dat in de cranberry zit, zijn conserveringsmiddelen niet nodig. 

Wist je dat een fles cranberrysap na opening 3 tot 4 maanden goed blijft?

Cranberry recepten