familiebedrijf peeters-mertens

Wim Peeters runt samen met zijn vrouw Ellen én zoon Robin sinds 2002 hun biologisch vollegronds groentebedrijf in het Limburgse Neer. Voorheen teelden ze gangbaar. In het begin - kort na de omschakeling - waren ze nog wel wat onzeker, maar nu willen ze nooit meer anders!

Vroege teelten

Prei, courgette, tuinbonen, pastinaak, aardappelen en Chinese kool. De familie is gespecialiseerd in vroege teelten, want ze telen met name op vroege zandgronden. Maar er wordt ook geteeld op zwaardere kleigrond van een collega bio-akkerbouwer aan de Maas. Beide grondsoorten zijn goed geschikt voor de teelt van de vollegronds groenten. Alle groenten die de familie teelt, doen zij met veel aandacht voor biodiversiteit. Zo wordt bijvoorbeeld de keuze voor het perceel zorgvuldig gekozen.

Prei

Prei

Nederland - 2 stuks

Recepten met prei

Levende bodem en geen gif

Wim: "Onze planten staan in de volle grond. Daarom is een goede, vruchtbare bodem zeer belangrijk. Wij voeden onze bodem met een gras-klavermengsel, compost en vaste mest. De mineralisatie van de meststoffen zorgt voor een levende bodem voor voedingstoffen die worden opgenomen door de wortels van de plant. Wij hoeven niets te doen aan bestrijding van plagen."

Rustige groei

"Onze planten worden niet opgejaagd door extra stikstof of een gif, maar kunnen rustig groeien. Daardoor houd je een gewas ook gezond. Als we lieveheersbeestje op de plant zien, dan weten we dat er ook wel luis zal zitten. Dat is niet erg, het zorgt voor een natuurlijke balans.” 

De courgetteplant met prachtige bloemen

De courgetteplant is een mooi zomergewas. Om goede courgettes te krijgen, is de bestuiving heel belangrijk. De plant heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen hebben het vruchtbeginsel dat na een goede bestuiving, uitgroeit tot een vrucht. De plant draagt meerdere bloemen die in verschillende stadia bloeien. 

Uit de bloem groeit een courgette

De bestuiving, door bijen, moet op het juiste moment plaatsvinden. Daarvoor hebben ze op het bedrijf altijd enkele bijenkasten staan. Na de bestuiving groeit het vruchtbeginsel van de vrouwelijke bloem uit tot een courgette. Gemiddeld snijden ze in één seizoen zo'n twintig courgettes van één plant! 

Courgette

Courgette

Italië - 2 stuks

Recepten met courgette

De allerlekkerste piepers

Als je het ons vraagt worden de allerlekkerste piepers geteeld in Nederlandse zandgrond. Wim en Ellen zijn al volop bezig geweest met de aardappeloogst. Ellen Mertens: “We hebben de aardappelen dit jaar vroeg kunnen poten. Al in maart hebben we de aardappelen in onze zandgrond gezet, waardoor we in juni al hebben kunnen oogsten. Na het planten dekken we de aardappelruggen af met folie. Dit doen we zodat de grond beter opwarmt en de aardappelen worden beschermd tegen vorst. Gelukkig hebben we dit jaar geen vorst gehad!”

Aardappelras 'Frieslander'

Wim en Ellen poten het ras ‘Frieslander’ omdat dit een veelzijdige aardappel is in gebruik. Of je ze nu kookt, bakt of er graag frietjes van maakt, dit is gegarandeerd heerlijk op je bord. Wim, Ellen en zoon Robin eten ze het liefst kleingesneden en gebakken in de pan. Serveer daarbij verse tuinboontjes met spekjes en je geniet van een heerlijke maaltijd!