Pompoenen van biodynamische bodem

Een groot deel van onze pompoenen wordt geteeld in Raalte, bij gemengd bedrijf Overesch. De familie Overesch boert al eeuwen op de huidige stek in het Sallandse Land. Intussen is Rick de zesde generatie die op Overesch Ecologische Landbouw aan het werk is.

Oranje pompoen
VAN-VOOR ACTIE

Oranje pompoen

Nederland - 1 stuk

Van HOllandse biodynamische bodem

Wanneer je het terrein van familie Overesch betreedt, zie je in de wei gehoornde koeien staan en ligt verderop een varken in de modderpoel. Jan werkt samen met zijn vrouw, zoon Rick en schoonzoon Rudy op het gemengd biodynamische bedrijf. Hierin staan de dieren in dienst van de akkerbouw en is een natuurlijke kringloop de basis.

image
image

Een gezonde bodem

Jan: “We telen onze gewassen, waaronder pompoenen, met een rotatie van een op zes. Dat wil zeggen dat een gewas één keer in de zes jaar op een perceel wordt geteeld. Dit om ziekten te voorkomen en een gezonde bodem te houden. De pompoenen zaaien we eind mei in de volle grond als het weer het toelaat. De pompoen vraagt warm groeizaam weer, anders mislukt het kiemen. Een veld vol bloeiende pompoenplanten is prachtig om te zien. De bloemen ruiken heerlijk en trekken veel bijen, hommels en andere insecten aan. Het is heel belangrijk dat iedereen de gifspuit laat staan, want je kunt makkelijk zonder!"

Butternut pompoen

Butternut pompoen

Nederland - 1 stuk

ook in de winter genieten

Tijdens de teelt wordt er geschoffeld zolang we tussen de rijen door kunnen. Als het veld helemaal bedekt is, kun je er met de schoffel niet meer bij en moet je zorgen dat het op dat moment vrij is van onkruid. Het is dan prachtig zo’n veld te zien groeien en later te zien bloeien. De bloemen ruiken heerlijk en trekken veel bijen, hommels en andere insecten. Eind augustus beginnen we met de oogst. Eind september oogsten we de rest van de pompoenen die we dan opslaan in de pompoenkoeling. Zo kan iedereen de hele winter genieten.”

Recepten met pompoen