biodynamische groente van familie overesch

In Raalte vind je het biologisch-dynamische gemengde bedrijf van de familie Overesch. Hier telen ze onze Demeter pompoenen, suikermais en aardappelen. De familie boert al eeuwen op de huidige stek in het Sallandse Land.

Oranje pompoen
AANBIEDING

Oranje pompoen

Nederland - 1 stuks

Van Hollandse biodynamische bodem

Wanneer je het terrein van familie Overesch betreedt, zie je in de wei gehoornde koeien staan en ligt verderop een varken in de modderpoel. Wat denk je, begin vorige eeuw? Nee, de biologisch-dynamische boerderij van Jan en Rick Overesch in Raalte is heel erg anno nu. Hierin staan de dieren in dienst van de akkerbouw en is een natuurlijke kringloop de basis.

Zesde generatie

Rick is de zesde generatie Overesch op deze plek. Zijn grootouders verbouwden vooral gewassen die als veevoer naar de dieren gingen, maar zijn vader Jan en moeder Mariet gooiden het over een andere boeg. Ze wilden biologisch worden. Inmiddels telen vader en zoon suikermais, artisjokken, groene asperges, aardappelen en pompoenen voor Ekoplaza. 

Het bedrijf groeide in de afgelopen dertig jaar van 30 naar maar liefst 150 hectare. Met dank een nieuwe technologie, vertellen vader en zoon. "Dankzij nieuwe machines kunnen we meer werk verzetten zonder onszelf over de kop te werken. We hebben schoffels met een camera, die de gewassen herkent en het verschil ziet met onkruid." Ondanks de technische snufjes is Overesch geen onpersoonlijk bedrijf. Sterker nog, iedereen is van harte welkom om te komen kijken! 

image

Jan Overesch: "Demeter is helemaal niet zo ingewikkeld"

Jan is een begrip in de biobranche. Stop er een kwartje in en hij praat uren over zijn visie op de landbouw. Zijn sympathieke verhaal is niet alleen voor ons interessante kost, ook gangbare boeren die het anders willen gaan doen komen bij Jan. "Je kunt boeren niet dwingen om biologisch of biodynamisch te gaan werken. Het werkt alleen als ze echt willen."

image

Ekoplaza richting 100% klimaatneutrale supermarkt

Vanuit de ambitie om - op de kortst mogelijke termijn - 100% klimaatneutraal te opereren, ondertekenden we een langdurige overeenkomst met 6 boeren om CO2-uitstoot te compenseren via Carbon Farming

Een gezonde bodem

Jan: “We telen onze gewassen, waaronder pompoenen, met een rotatie van een op zes. Dat wil zeggen dat een gewas één keer in de zes jaar op een perceel wordt geteeld. Dit om ziekten te voorkomen en een gezonde bodem te houden. De pompoenen zaaien we eind mei in de volle grond als het weer het toelaat. De pompoen vraagt warm groeizaam weer, anders mislukt het kiemen. Een veld vol bloeiende pompoenplanten is prachtig om te zien. De bloemen ruiken heerlijk en trekken veel bijen, hommels en andere insecten aan. 

Ook in de winter genieten

"Het is heel belangrijk dat iedereen de gifspuit laat staan, want je kunt makkelijk zonder! Tijdens de teelt wordt er geschoffeld zolang we tussen de rijen door kunnen. Als het veld helemaal bedekt is, kun je er met de schoffel niet meer bij en moet je zorgen dat het op dat moment vrij is van onkruid. Eind augustus beginnen we met de oogst. Eind september oogsten we de rest van de pompoenen die we dan opslaan in de pompoenkoeling. Zo kan iedereen de hele winter genieten, zo lang de voorraad strekt."

ekoplaza-biodynamisch-overesch-pompoenen

Recepten met pompoen