biodynamische blauwe bessen van albert en sjoukje
Combineer Ik Vertrek met Boer Zoekt Vrouw en voeg daar elf hectare blauwe bessen aan toe. Wat krijg je dan? Het avontuur van Albert en Sjoukje, die in 2024 het bessenbedrijf van Edo en Maria in Drenthe overnamen. "We hebben grondig onderzocht, en onze blauwe bessen zijn de állerlekkerste!"
Blauwe bessen
Spanje - 125 Gram
2 99
Een jaar geleden reden Albert en Sjoukje voor het eerst het erf op van Noorderbos. Gewoon even kijken, was het idee. Ze droomden ervan om een boerenbedrijf te starten en waren via via in contact gekomen met Edo en Maria, die opvolgers zochten voor hun bessenbedrijf. En ja, Sjoukje en Albert waren op zoek naar een eigen landbouwbedrijf, het liefst biologisch. "We dachten dat het een kort bezoek zou worden, met één kopje koffie, misschien twee", vertelt Sjoukje. "Maar pas vier uur later reden we naar huis, dolenthousiast over het prachtige bedrijf en alle mogelijkheden hier."
Groentjes in de blauwe bes
En daarna? Een intensief traject met zakelijke afspraken volgde. Albert: "We moesten een businessplan maken en overleggen met de bank. Maar we beleven Edo en Maria ook regelmatig zien, want we wilden een gevoel krijgen of we hier zouden kunnen wennen. En elke keer werden we enthousiaster."
Albert heeft een landbouwopleiding gevolgd en als bedrijfsleider gewerkt op agrarische bedrijven, maar Sjoukje was als industrieel productontwerper en scrummaster meer thuis in de kantoortuin. Van blauwe bessen wisten ze allebei nog niet veel. "We moesten echt álles vanaf het begin leren", zegt Sjoukje. "We kwamen regelmatig een lang weekend meewerken op het bedrijf. Snoeien, inpakken, onkruid wieden - alles deden we mee. Zo ontdekten we stap voor stap hoe het bedrijf werkt."
Leven en werken op een boerderij betekent leven met het ritme van de seizoenen. Mooi, vinden ze allebei, maar soms ook pittig. "Bij nachtvorst in het voorjaar gaat hier een wekker", vertelt Albert. "Dan sta ik om drie uur 's nachts met ijspegels aan mijn jas tussen de bessenstruiken om ze te sproeien, zodat ze tegen de vorst beschermd zijn."
Het zoemt
In de lente zoemen veel wilde bijen en hommels rond. Maar in de bloeitijd zijn extra hulptroepen nodig. "De wilde bijen en andere insecten redden het dan niet alleen, met zoveel bloesem", legt Sjoukje uit. "We laten dan bijenkasten en hommelkasten in de bessentuin zetten. Het voordeel van hommels is dat ze dichter bij huis blijven en dus vooral in onze bessenstruiken naar nectar zoeken.
Bovendien vliegen hommels ook als het bewolkt is, dan blijven bijen liever in hun kast zitten." Dit soort dingen leren ze van Edo en Maria, die regelmatig een avondje lesgeven over alle ins en outs van de blauwe bessen. "Er bestaat geen opleiding tot biologische blauwe bessenteler", zegt Sjoukje. "Gelukkig willen Edo en Maria al hun kennis met ons delen voordat ze de boerderij verlaten."

Bes voor bes, tros voor tros
Eind juni is de oogsttijd aangebroken op boerderij Op den Goeden Weg, de naam die Sjoukje en Albert aan het bedrijf hebben gegeven. Een groot deel van de elf hectare wordt machinaal geoogst - deze bessen zijn onder het merk Pureblue bevroren of als sap verkrijgbaar. De bessen die op de versafdeling liggen, worden allemaal met de hand geplukt. Een hele klus, want blauwe bessen zijn niet allemaal tegelijkertijd rijp. Het is dus zoeken naar de beste bessen.
alles proeven
Inmiddels wonen Sjoukje en Albert op de boerderij. In een tijdelijke woning weliswaar, maar de bedoeling is dat ze verhuizen naar de boerderij als Edo en Maria een ander huis hebben. Op den Goede Weg wordt steeds meer hun eigen bedrijf - zeker nu ook hun foto op de verpakkingen bij Ekoplaza prijkt. "In de aanloop naar de overname hebben we overal bessen geproefd", vertelt Albert. "Uit Zuid-Amerika, Spanje, België. Bio en niet-bio. en we kunnen objectief vaststellen: onze eigen bessen zijn het allerlekkerst!"