witlof van leonard van nieuw bonaventura

Leonard Reedijk verbouwt samen met zijn ouders, Leen Jan en Mieke, maar liefst 175 hectare witlof op hun bedrijf Nieuw Bonaventura in 's-Gravendeel. Weet jij hoe witlof groeit? Leonard neemt je mee in het verborgen leven van deze wintergroente.
Witlof
Nederland - 500 Gram
4 99
Leonard vertelt: "Witlof groeit op pennen: witte wortels van ongeveer vijftien centimeter. Witlof begint z'n leven als hele kleine zaadjes, zo fijn als maanzaad. Die worden in het voorjaar gezaaid en daar groeit een wortel uit, met sla-achtige blaadjes aan de bovenkant."
Als je de plant ziet groeien, denk je niet aan witlof. De grote groene bladeren zijn rond en groeien omhoog, ze smaken niet eens bitter. Gaat het loof in het najaar verwelken, dan is het tijd om de pennen te steken. "De wortel kan wel anderhalve meter diep groeien, maar we snijden de pennen op ongeveer 15 centimeter af. Van het loof aan de bovenkant laten we nog maar een centimeter of twee staan, met daarin het groeihart van de plant. En die pennen zetten we in de koeling, zodat de plant denkt dat de winter is begonnen."

lekker in de winter
De meeste witlofpennen koopt Leonard tegenwoordig van collega's, ook biologische akkerbouwers. "We konden ieder jaar iets meer witlof verkopen, de vraag groeide gestaag. Waarschijnlijk omdat onze biologisch-dynamische witlof nog altijd de subtiele bittere smaak heeft die mensen nog kennen van vroeger." Als de witlofpennen in de koelcel liggen, kunnen ze in principe maandenlang worden bewaard, tot het volgende witlofseizoen begint. Maar het idee dat witlof een wintergroente is, vindt Leonard mooi. "In Frankrijk wordt lof bijna alleen in het najaar en in de winter gegeten. In Nederland maken we er ook salades van bij een zomerse barbecue, maar als je het mij vraagt is witlof toch vooral een groente voor lange avonden en korte dagen."
Bittere groente, zoals witlof en spruitjes, bevatten relatief veel vitamine A, D, E en K en zijn goed voor je spijsvertering. "Onze witlof smaakt zoals het hoort. Een tikje bitter is authentiek. Maar hou je niet van die bittere smaak? Je kunt het hart uit de witlof snijden voordat je 'm kookt, dat scheelt een hoop. En bereid de groente met boter of olijfolie. Een romige, rijke smaak neemt ook wat bitter weg.
Witlof wordt wit omdat het in het donker groeit. Hoe krijgt roodlof dan zo'n rode kleur? "Het is een kruising van witlof met radicchio, die rode slasoort", vertelt Leonard. "Ook de roodlof groeit in het donker, maar de lof krijgt toch een rode blos." Roodlof smaakt iets pittiger dan witlof, maar je kunt het op dezelfde manier bereiden.
Recepten met witlof
Drie weken wachten
Als de witlofpennen uit de koelcel komen, worden ze beetje bij beetje naar de temperatuur gebracht waarop de stok weer uit z'n winterslaap komt en begint te groeien. Leonard: "In precies drie weken tijd groeit er bovenaan elke pen een kropje. De witlof moet in het donker staan omdat ie anders van kleur verschiet. Bovendien houdt witlof ook niet z'n mooie tulpachtige vorm als ie in het licht staat." De witlof van Leonard groeit een stuk langzamer omdat deze biologisch is. En zijn witlof staat niet op water maar in de potgrond. "Daardoor heeft het een meer uitgesproken, stevige smaak. Gewoon omdat hij in de aarde staat."

Witlof klaar, oogsten maar. De kroppen worden van de pen gesneden, allemaal handwerk. "De pen en de buitenste blaadjes hebben we niet meer nodig. Die gaan naar Demeter-veehouders in de buurt die het gebruiken als koeienvoer. In ruil daarvoor krijgen we prachtige biodynamische mest. En zo sluiten we de kringloop."