delicatessen van joost van heerlijke oogst

Jong als hij is, teelt de inmiddels ervaren bioboer Joost allerlei groenten voor ons, waaronder peulvruchten, prei en bleekselderij. Van invloed is zijn biologische werkwijze: zonder kunstgrepen zorgt hij voor een heerlijke oogst. Logisch dat zijn bedrijf diezelfde naam kreeg.

ekoplaza-biologisch-lekkerweten-winter2024-prei-joostvandenoetelaar

de lange, groene liefde voor prei

Begin februari staan de jonge preiplantjes te trappelen van ongeduld om te worden geplant. Dan begint hun seizoen, in een tijd van het jaar waarbij de winter nog niet helemaal is verdwenen. "Dat is het mooie aan prei", vertelt Joost. "We hebben een lang groeiseizoen. We telen gewoon op de koude grond, niet in een kas. Prei groeit gewoon in Nederland en dat gaat heel goed."

Joost over zijn liefde voor prei

Prei

Prei

Nederland - 2 stuks

Recepten met prei

Jong geleerd

Joost van den Oetelaar teelt verschillende Puur NL groenten op zijn bedrijf Heerlijke Oogst in het Brabantse Oirschot. Als jong jochie wist Joost al dat hij boer wilde worden. En dat is best bijzonder als je opgroeit in het centrum van Oirschot boven de fotografiezaak van je ouders: "In mijn bioboer-uitdaging was mijn opa mijn voorbeeld. Met de peulenteelt op wat gepachte grond bouwde ik op 20-jarige leeftijd mijn bedrijf op met Ekoplaza als eerste afnemer."

Eerlijke producten

Joost vertelt: "Heerlijke Oogst staat voor lekker, de beleving als je iets eet. En voor het eerlijke, met liefde geteelde product. Verse peulvruchten en sommige andere groenten van Nederlandse bodem zijn maar korte tijd beschikbaar. Toch gebruik ik geen middelen om het groeiproces te versnellen. Onze pure groenten rijpen onder de zon. We oogsten handmatig. Dit geeft de hoogste kwaliteit en veel meer smaak aan de groenten.

Uitdaging en voldoening

Door zijn studie aan de HAS Hogeschool kwam Joost bij een biologische groenteteler terecht. "Hier vond ik de uitdaging en voldoening die ik zocht. Bij biologisch grijp je niet naar chemische middelen maar moet je veel zelf uitdokteren bij het omgaan met ziekten, plagen en insecten. Ik zette al vraagtekens bij het verhaal rondom chemische middelen en hun werking. Als insecten daaronder lijden, is het ook niet goed voor de mens. In de biologische landbouw werkt het prima zonder."

Groenten van Joost