18 apr. 2017 nieuws

Zaaien doet zoemen

img

De jaarlijks terugkerende ‘Dag van de Aarde’ op 22 april, heeft als doel mensen te laten nadenken over de invloed van hun gedrag op de aarde. Bij Ekoplaza vinden we dat belangrijk. Niet alleen wij, maar heel Nederland én de rest van de wereld zet zich hiervoor in. Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Er zijn verschillende initiatieven die zich hard maken voor een betere wereld. Zo ook de Landelijke Zaaidag voor (wilde)bijen en vlinders, want zonder de bijen zijn de schappen leeg!

Zaaien doet zoemen
Zaterdag 22 april aanstaande wordt voor de alweer vierde keer de Landelijke Zaaidag voor (wilde)bijen en vlinders georganiseerd. “Het is ongelooflijk hoe deze dag weer onder de mensen leeft”, zegt initiatiefnemer Pim Lemmers uit Heemstede.

Het gaat niet goed met de (wilde)bijen. Minder bloemen, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en ziektes onder de bijen zijn hier de voornaamste oorzaken van. Het belang van de bij is groot. Wanneer de bijen uitsterven heeft dat grote gevolgen voor ons. “Veel landbouwgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door (wilde)bijen”, legt de hobbyimker uit. “Zonder deze insecten zijn de schappen in de winkels leeg. Dus geen appels, peren en aardbeien. Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat, het gaat om een stuk bewustwording, en willen iets terugdoen.” En dat helpen begint volgens Lemmers al in je eigen tuin of balkon. Zorg voor bij-vriendelijke beplanting, het liefst gevarieerd, zodat de bijen het gehele jaar voedsel vinden. Dit kan door een bijenhotel te plaatsen, waarin de wilde bijen kunnen nestelen. Of door de planten niet te vroeg te knippen in de winter, dit voorkomt dat de hommels worden verstoord.

Rondom de Zaaidag, de dag wordt ondersteund door de Bijenstichting en de imkerbond Imkers Nederland, worden diverse acties georganiseerd. Dit varieert van het plaatsen van bijenhotels, het inzaaien van (spoor)bermen tot het weggeven van gratis zakjes biologisch bloemzaad en zaadbommen.
Ook jij kunt de (wilde)bijen helpen: Zaai mee, Zaaien doet immers Zoemen… Lees meer over de Landelijke Zaaidag.

Er is ook goed nieuws!
De bijen verlaten hun woningen weer. Hun winterslaap zit er op, ze gaan weer aan de slag om nectar te verzamelen waardoor de bestuiving van de verschillende plantensoorten weer op gang komt. Er is goed nieuws voor de bijen, en dat betekent vanzelfsprekend dat we ook goed nieuws voor de mensen hebben!

De Europese Commissie stelt namelijk voor om nog dit jaar een aantal bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen te verbieden. Het gaat dan vooral om neonicotinoïden, een landbouwgif dat over gewassen wordt gesproeid om ongedierte te bestrijden. Wanneer bijen hier via hun werk mee in aanraking komen raken ze dusdanig gedesoriënteerd dat ze de weg naar hun korf niet meer terug kunnen vinden. Met alle gevolgen van dien.

Voor biologische speciaalzaken is het maken van dergelijke afspraken sowieso niet van toepassing. Het niet gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen is een van de grondbeginselen van de biologische landbouw. En daar zijn geen wetten en onderzoeken voor nodig. Gelukkig maar! Lees meer over de ontwikkelingen rondom bijenpopulaties.