28 mrt. 2023 nieuws

Yes! Eindelijk statiegeld op blikjes

img

Na jaren van discussie en uitstel zit er vanaf 1 april eindelijk statiegeld op blikjes. Wij zijn blij met deze ontwikkeling: het is een enorme stap in het reduceren van verpakkingsafval in de natuur. Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Met de invoer van statiegeld op blik leveren we samen een bijdrage aan een schoner Nederland.  

Statiegeld op blik: hoe werkt het? 
Vanaf 1 april zit er €0,15 statiegeld op drankenblikjes die bedoeld zijn om direct te consumeren. Je herkent deze blikjes met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. Het inleveren van deze blikjes gaat op dezelfde manier als de flessen: je betaalt het statiegeld bij aanschaf van het blikje en je krijgt dit terug door het in te leveren.

Ga je de blikjes inleveren? Dan is het belangrijk dat de barcode goed te scannen is en het blik onbeschadigd en niet platgedrukt is. Vind je het statiegeldlogo (nog) niet op het etiket? Dan zit er geen statiegeld op. Je kan het blikje dan alsnog inleveren bij het innamepunt, maar krijgt er geen statiegeld op. 

De verruiming van statiegeld
Een systeem met statiegeld zorgt bij de supermarkten voor extra kosten. Hierdoor waren vrijwel alle supermarkten tegen de invoer van statiegeld. Dit heeft er mede voor gezorgd dat statiegeld op blik lang uitbleef. Bij Ekoplaza weegt de impact op het milieu zwaarder dan deze kosten en daarom zijn wij bereid om hierin te investeren. Al jaren zijn we vóór een verruiming van statiegeld, zodat het milieu deze kosten niet hoeft te dragen. 

Samen met verschillende organisaties hebben we ons verenigd bij de Statiegeldalliantie om een sterk geluid te laten horen richting de Nederlandse regering voor de invoer van statiegeld op flesjes en blikjes.  Meer dan 1.120 organisaties, lokale overheden, verenigingen en bedrijven verenigden zich in de Statiegeldalliantie. Het streven we naar een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, zeeën en stranden door plastic flessen en blikjes heeft eindelijk zijn vruchten af geworpen.