24 feb. 2020 nieuws

Dorian van Rijsselberghe bereidt zich voor op het WK

img

Tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is al sinds 2015 trotse ambassadeur van Ekoplaza. Inmiddels staat voor hem het Wereldkampioenschap windsurfen voor de deur. En dat is heel erg spannend, want dit is voor hem de laatste kans om een ticket voor de Olympische Spelen in Tokyo te bemachtigen. De strijd gaat tussen Van Rijsselberghe en zijn trainingsmaatje Kiran Badloe. Een middel dat Dorian sterkt, is biologische voeding. Het is de brandstof waarop zijn machine draait.

Deze week moet het gebeuren. Tussen 25 en 29 februari staat voor mij in het teken van 13 wedstrijdjes in Australië, tijdens het Wereldkampioenschap. Het is do-or-die. Mijn doel is duidelijk: ik moet Kiran, mijn Nederlandse trainingsmaatje, voor blijven. Degene die het best presteert mag naar de Olympische Spelen in Tokyo deze zomer. Dat hebben we samen met onze coach Aaron bepaalt.

Om optimaal te kunnen presteren zijn er natuurlijk een hoop factoren van belang. Het zit hem op dit niveau in de details. Voor mij is eten misschien wel één van de belangrijkste factoren, waarbij biologisch eten vanzelfsprekend voor me is. Ik ben opgegroeid op een biologisch-dynamische boerderij op Texel, waar mijn vader en moeder werkte. Ik gedij het beste op biologische brandstof. Gelukkig betekent mijn topsport niet dat ik de hele dag calorieën moet tellen. Maar ik eet wel altijd gezond, met oog voor kwalitatief goede voeding. Zo ben ik opgevoed, hier voel ik me beter bij.

Vroeger op de boerderij hadden we biologische voeding van eigen makelij. Vlees van eigen koeien. Groenten en aardappelen van de eigen boerderij, supervers en zonder gif. Deze jongen heeft altijd de best denkbare keuken gehad. We eten thuis nog altijd bewust en veel biologisch. Ik wil hoge kwaliteit voedsel mijn lichaam in knallen. Dat is vaak duurder, maar één biologisch broccoli bevat ook meer voedingswaarde dan reguliere broccoli. En hij is lekkerder. Verder eet ik veel eiwitten en mijd snelle suikers. Ook in het buitenland, zoals nu in Australië, maar ik bewuste keuzes. Ik vraag het uiterste van mijn lichaam, dan moet ik zorgen dat de brandstof ook 100% is. Vooral met vlees en eieren pas ik erg op, in verband met de antibiotica die wordt gebruikt bij reguliere productie. Als ik niet ziek ben, wil ik geen antibiotica.

Maar ik wil wel genieten. We eten vooral wat we lekker vinden, een gevarieerd bakje havermout met twee gekookte eieren en avocado op toast als ontbijt... heerlijk! Misschien staat er nu ergens een diëtiste te stuiteren, maar ik ontbijt in ieder geval lekker. En let op: alles wordt tijdens het sporten verbrand hè! Het gaat er op het plankje allemaal weer af, want deze Texelse motor moet draaien.

Dorian van Rijsselberghe