10 jun. 2022

Uniek onderzoek gezondheid op microniveau

img

Bij Ekoplaza zijn we er al jaren van overtuigd: biologische voeding is goed voor je gezondheid. In de serie 'op microniveau' nemen we je de komende tijd mee in de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen rond een gezonde bodem, gewassen en onze gezondheid. 

Gezonde landbouw levert gezonde producten op. Door het eten van biologisch verbouwde groente, fruit, noten en zaden krijg je minder schadelijke stoffen en gif binnen. Klinkt logisch, maar of biologisch eten ook gezonder voor je is? Dat is nog nooit écht wetenschappelijk bewezen. Hoog tijd dat daar verandering in komt! 

Geheugen opfrisser
Wat is biologische landbouw ook alweer? De term biologisch mag je niet zomaar op producten zetten. Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan strenge wettelijke voorschriften voldoet. De overheid bepaalt deze regels en controle hierop vindt plaats door de onafhankelijke instantie SKAL. Bio is:

  • Zoveel mogelijk rekening houden met milieu en dierenwelzijn
  • Geen chemische bestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken
  • Bodem wordt gezond gehouden door o.a. wisselteelt
  • Geen genetische modificatie
  • Gewassen worden uitsluitend in de volle grond geteeld


Wetenschappelijk bewijs
Het Louis Bolk Instituut, stichting Bac2nature en de Universiteit van Maastricht hebben subsidie gekregen om een uniek onderzoek uit te voeren naar de relatie tussen bodem, gewas en gezondheid. Daarmee worden belangrijke stappen gezet naar een wetenschappelijke onderbouwing voor het belang van biologisch eten. De proefkonijnen van het onderzoek: tomaten.

Tomaat in de hoofdrol
Het onderzoek kijkt voor het eerst naar de relatie tussen een vitale bodem, het daarop verbouwde voedsel en de menselijke gezondheid. Deze relatie wordt onderzocht door te meten welke bacteriën uit de grond, via gegeten tomaten, in onze darmen terecht komen. Het onderzoek vergelijkt bacteriën die in onze darmen terecht komen van tomaten geteeld in volle grond, met de bacteriën van tomaten geteeld op hydroculturen. Want tomaten die verbouwd worden op hydrocultuur zijn niet bio. Eigenlijk om een heel eenvoudige reden: omdat de planten niet in de vruchtbare volle grond groeien. Bij biologische landbouw is een gezonde bodem de basis voor duurzame voedselproductie. Het is volledig gebaseerd op het principe dat een vruchtbare bodem de plant voedt, zodat de plant op zijn beurt weer voedzaam voedsel kan voortbrengen.

Koen Venema, onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht: "Door gebruik te maken van een gevalideerd model dat nauwkeurig het maagdarmkanaal nabootst, kan bestudeerd worden of de micro-organismen aanwezig in tomaten geteeld op volle grond of tomaten geteeld met behulp van hydrocultuur, passage door de darmen overleven en een interactie aan kunnen gaan met de microflora in de dikke darm, die cruciaal is voor de gezondheid." Het onderzoek is momenteel in volle gang en we blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. 

Vervolgonderzoek
Een belangrijke bijkomstigheid van deze eerste stappen: het thema komt door alle aandacht op de onderzoeks- en investeringsagenda's van overheden en bedrijven. Door het eerste conceptuele bewijs te leveren, gaat de deur open voor vervolgonderzoek. En dat juichen we natuurlijk van harte toe. 


Bij Ekoplaza kun je erop vertrouwen dat alle boodschappen 100% biologisch zijn. Niet slechts een deel van ons assortiment, maar echt al onze producten voldoen aan de hoogste eisen die aan biologische teelt en producten worden gesteld. Bij ons krijgen kleinschalige boeren, telers en producenten altijd een eerlijke prijs, zodat ze duurzaam en diervriendelijk kunnen werken. Want als we samen goed voor de bodem, planten en de dieren zorgen, krijgen we daar veel lekkers voor terug.

Je leest nu deel 1: Uniek onderzoek gezondheid op microniveau. Hou onze website in de gaten voor de hierop volgende delen.