21 dec. 2021 column

Tijd voor vitaliteit? Begin bij ontspanning!

img

Orthomoleculair therapeut en Ekoplaza-ambassadeur Richard de Leth vindt de stille maanden aan het begin van het jaar helemaal niet saai. "Het is juist een mooie tijd voor vertragen, herijken en reflecteren. De stilte is wat mij betreft een zegen."

Geluk begint in je buik, zegt Richard de Leth. "Onze darmen spelen een grote rol bij onze gezondheid. Je levenskwaliteit en energiehuishouding vinden hun oorsprong in je buik. Goede voeding zorgt voor goede darmflora. En, wat maar weinig mensen weten: dat zorgt ook voor mentale gezondheid. Het gaat twee kanten op: zit het goed in je darmen, dan voel je je vitaal en zul je niet snel vallen voor de verleiding van een chocoladereep. Tegelijkertijd is het niet makkelijk om de verleiding van ongezond voedsel te weerstaan als je een dip hebt."

Koekjes etenekoplaza-biologisch-richard-de-leth
Richard: "Ik zeg altijd: je eet alleen een rotte appel als je je een rotte appel voelt. Eten met veel suiker en koolhydraten heeft een effect op je mentale veerkracht. Zo houdt het systeem zichzelf in stand: goed eten, gezonde darmen, trek in nog meer gezond eten. En omgekeerd: je voelt je slecht, daarom eet je koekjes, je lichaam reageert daarop en daardoor voel je je nog slechter."

Minder en beter
Hoe kun je die cirkel doorbreken? Begin je met gezonde voeding en hoop je dat je humeur erdoor verbetert? Of moet je eerst opkikkeren voordat je je eetpatroon kunt aanpakken? Allebei niet. Richard adviseert om te kiezen voor ontspanning. "We hebben tegenwoordig zovel stress en dat werkt door op je darmen. Minder en beter zijn mijn sleutelwoorden de laatste tijd. Eigenlijk hebben we maar weinig nodig om gelukkig te zijn. Verstil je leven, daar is deze tijd van het jaar erg geschikt voor. Door te reflecteren en te vertragen kunnen zaadjes weer ontkiemen, krijgen nieuwe ideeën de ruimte en win je helderheid en rust. De stilte van een lege agenda? Dat is voor mij een zegen."

avatar

Richard De Leth

Oprichter OERsterk

Drs. Richard de Leth is ambassadeur van Ekoplaza en oprichter van OERsterk, een praktijk voor Integrale Geneeskunde in Heemskerk. Zijn visie is dat ziekte voortkomt uit verloren gezondheid.