09 jun. 2017 nieuws

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (SVKO)

img

Stichting voor kansarme ondernemers in ontwikkelingslanden

De Stichting voor kansarme startende ondernemers in ontwikkelingslanden is een initiatief om ondernemers in ontwikkelingslanden bij te staan met liquide middelen. Dit kan gaan om kleding, medische producten of oude mobiele telefoons, maar ook om afgedankte auto’s of zelfs cartridges. Met dank aan Roy Pijpers, heeft Ekoplaza de stichting op verschillende manieren kunnen helpen!

Roy is werkzaam op het servicekantoor van Ekoplaza voor de verwerking van fust. Hij is via een advertentie over oude werkschoenen op het idee gekomen om een bijdrage te leveren aan de stichting SVKO. Roy: ‘Op het moment dat ik de advertentie voorbij zag komen, had ik net nieuwe werkschoenen gekregen. Ik dacht: Mooi, dan ben ik direct van mijn oude schoenen af én ik maak iemand anders er blij mee. Dat is een mooie win-win situatie!’ Roy nam contact op met Sandy Janssen, de drijfveer achter SVKO. Sandy was erg bij met de schoenen en kwam ze bij hem ophalen. De twee raakten aan de praat over de stichting en dat heeft veel mooie initiatieven met zich mee gebracht!

Roy was zo enthousiast dat hij de stichting vaker wilde helpen met mooie spullen: ‘Ik ben actief gaan zoeken naar hoe ik Sandy zou kunnen helpen. Zo ben ik op mijn werk oude werkschoenen gaan verzamelen. Daar hebben we al aardig wat mensen blij mee kunnen maken!’ Een van de voornaamste spullen waar Sandy mee geholpen is, zijn de kraampakketten. Roy heeft geregeld dat alle overgebleven EHBO-spullen binnen de organisatie worden verzameld. De pakketten worden uiteindelijk naar SVKO gestuurd.

Een tijdje terug zijn de Ekoplaza winkels overgestapt naar nieuwe werkkleding. De oude kleding lag in het magazijn te verstoffen en dat is natuurlijk zonde! In plaats van de kleding te recyclen, is de kleding naar SVKO gegaan. Roy: ‘Ik heb Sandy benaderd en zij is gaan kijken welke projecten de kleding konden gebruiken. Ze heeft uitgezocht hoe ze alles zo goed mogelijk kon verdelen over verschillende projecten.’ Naar aanleiding hiervan zijn er verschillende mooie initiatieven opgezet. Zo zijn de stoffen tassen van Ecover naar een school gegaan waar de tassen gebruikt worden als schooltas, Visser Sarjo en zijn bemanning gebruiken de shirts van Ekoplaza om een eenheid te vormen en een lokale arts heeft de verbandmiddelen goed besteed.

Ook Triple C (Change Childerns Chances) gebruikt de Ekoplaza shirts als werkkleding. Bij Triple C kunnen kinderen een beroep leren zoals bijvoorbeeld timmerman, meubelmaker of kleermaker. Er is een naaiatelier waar oude stoffen, te warme kleren of kleren met gaten worden omgetoverd naar iets nieuws. In dit atelier ontstond het idee om twee petten te laten maken voor Erik-Jan, commercieel directeur en Erik algemeen directeur van Ekoplaza. Op deze manier hebben ze een aandenken aan het oude logo. En uiteraard aan deze geweldige actie waar veel mensen mee geholpen zijn!

Mocht je nog spullen hebben liggen zoals werkschoenen, kleding, lappen stof, zaadjes om groenten te verbouwen, verbandmiddelen en bovenal kraampakketten waar niks meer mee wordt gedaan? Neem dan contact op met Sandy Janssen van SKVO