23 jun. 2021 nieuws

Statiegeld op kleine flesjes, een kans voor het milieu

img

Bij Ekoplaza staan we voor onbezorgd genieten van goede en kwalitatieve producten. Hierbij willen we niet dat er door onze producten problemen ontstaan voor mens, dier of milieu. Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn nu nog verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval. Bij Ekoplaza zien we statiegeld op deze verpakkingen als een kans voor het milieu, want statiegeld vermindert de hoeveelheid blikjes en flesjes in de natuur met 70 tot 90%! Wij sloten ons aan bij de Statiegeldalliantie, die zich inzet voor de verruiming van statiegeld. En met succes!

Statiegeld op kleine flesjes
Ze liggen al in onze schappen: plastic flesjes met statiegeld! Vanaf 1 juli zit er €0,15 statiegeld op plastic flesjes kleiner dan 1 liter. Je herkent deze plastic flesjes met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. Het inleveren van deze flesjes gaat op dezelfde manier als de grote flessen met €0,25 statiegeld: je betaalt het statiegeld bij aanschaf van het flesje en je krijgt dit terug door het flesje in te leveren.

Ga je de flesjes inleveren? Dan is het belangrijk dat de barcode goed te scannen is en de fles onbeschadigd is. Bovendien is het fijn als de dop erop zit zodat ook deze hergebruikt kan worden! Vind je het statiegeldlogo niet op het etiket van het flesje? Dan zit er geen statiegeld op en mag het bij het plastic afval.

Statiegeld op blikjes
Meer goed nieuws! Per 31 december 2022 wordt ook €0,15 statiegeld op blikjes ingevoerd. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft vervroegd de knoop doorgehakt omdat het aantal blikjes in het milieu toeneemt in plaats van afneemt.

Hoe blikjes de plastic soup alsmaar vergroten...

Wat is de Statiegeldalliantie?
Meer dan 1.120 organisaties, lokale overheden, verenigingen en bedrijven verenigden zich in de Statiegeldalliantie om een sterk en divers geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen te laten horen richting de Nederlandse regering en het verpakkende bedrijfsleven. Samen streven we naar een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, zeeën en stranden door plastic flessen en blikjes; een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden, en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken; een écht duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen. Als enige Nederlandse supermarkt zijn wij van het begin voorstander van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. “Onze sterke voorkeur gaat uit naar een verpakking die geen schade kan aanrichten aan het milieu omdat deze volledig composteerbaar is,” aldus onze kwaliteitsmanager Steven IJzerman. “Dit is echter technisch nog niet mogelijk bij PET, waardoor statiegeld naar onze kennis het beste alternatief is.”ekoplaza-biologisch-actueel-statiegeld-1