25 nov. 2020 nieuws

Statiegeld op blikjes! Yes We Can!

img

Wij roepen de regering van harte op om na hun daadkrachtige besluit voor statiegeld op plastic flesjes door te pakken en ook snel voor statiegeld op blikjes te beslissen!

Zwerfafval is een groot probleem, ook in Nederland. En blikjes zijn een groot onderdeel van dit afval. Je vindt ze op bijna iedere hoek van iedere straat en dat is hinderlijk. Het aantal blikjes in de natuur is in de eerste helft van 2020 met maar liefst 19% gestegen! Daarom heeft de regering onze steun om zo snel mogelijk te besluiten voor statiegeld op blikjes. 

De Nederlandse regering besloot in april dat er per 1 juli 2021 statiegeld op plastic flesjes komt. Een mooie overwinning in de strijd tegen zwerfafval! Maar het besluit voor blikjes is nog niet genomen. Dit politieke besluit staat momenteel pas gepland in het najaar van 2021, en komt daarmee bij de volgende regering te liggen. Dit komt omdat wij als maatschappij nog één kans kregen om tot die tijd zonder statiegeld het aantal blikjes in het zwerfafval met 70% terug te dringen. Maar helaas is het daar nu al te laat voor, gezien de recente stijging in begin 2020.

De politieke wil voor statiegeld op blikjes is er. De wetgeving ligt klaar. Statiegeld op blikjes is onvermijdelijk. Wij zijn voor een aanpak die zo snel mogelijk van start gaat, om het straatbeeld en het milieu van Nederland een nieuwe look te geven. Dus statiegeld op blikjes? Yes We Can!