20 okt. 2020 nieuws

Nederlandse herfstoogst

img

Dit zijn dé maanden voor de Nederlandse herfsthelden: de appels, peren en pompoenen. En wat zijn we daar blij mee! Er komt namelijk zo veel moois (én lekkers) van Nederlandse bodem.

Onze Nederlandse appels en peren halen we al jaren bij een vaste groep telers. Drie van deze telers zijn Kees Konijn, Harrie van den Elzen en Wim Stoker. Ze leveren hoogwaardig fruit van fantastische kwaliteit. En niet alleen biologisch, de Elstar en Santana appels en Conference peren zijn zelfs Demeter! Ook onze pompoenen komen van vaste telers die ieder een eigen specialisatie hebben. Zo kunnen ze er samen voor zorgen dat we zo lang mogelijk kunnen genieten van de Nederlandse pompoenen. Vaste telers zijn bijvoorbeeld Overesch, Smits van Ooijen en de Waog.

Appels
Onze bekende appels zijn de Elstar appels. Heerlijk sappig en zoet met een rode kleur. Een jonger ras zijn de Santana appels, deze zijn gemakkelijk biologisch te telen omdat ze resistent zijn tegen vervelende ziektes. En wil je graag appelmoes of appeltaart maken? Dan is het Boskoop ras perfect!

Peren
Het meest geliefde perenras is de Conference, lekker zoet. Een ander oud ras (bekend van de bijzondere vorm) is de Doyenne du Comice. Deze ruikt ook erg lekker, heb je dat al eens geroken? En vergeet ook zeker de stoofpeertjes niet, stoven wordt gedaan met het ras Gieser Wildeman.

Pompoen
We hebben verschillende soorten pompoenen van Nederlandse bodem. De oranje pompoen, butternutpompoen (ook bekend als flespompoen), en ken je de spaghettipompoen al? Wanneer deze pompoen gekookt wordt, wordt de binnenkant heel 'slierterig'. Dat maakt de binnenkant een perfecte variatie op spaghetti!

Het Nederlandse herfstweer
Appels, peren en pompoenen zijn perfect te oogsten tijdens dit natte en koele herfstweer. Helaas geldt dit niet voor alle Nederlandse gewassen. Zo zien we grote problemen bij het oogsten van Nederlandse bloemkool en broccoli. Door de lage temperatuursverschillen tussen dag en nacht raken de gewassen in de war. Daardoor wordt er meer blad dan vrucht/kool aangemaakt. En dat zorgt voor héle grote kroppen, met maar kleine beetjes groenten. Onze telers blijven zoeken naar kroppen die groot genoeg zijn om te snijden, maar dat kost veel tijd en energie. Mis je deze heerlijke groentes van Nederlandse bodem in het Ekoplaza schap? Dan ligt het dus hier aan. Hopelijk snel beter nieuws!