11 apr. 2023 nieuws

Lokale, verse en biologische dahlia's uit eigen tuin

img

Kies je voor biologische boodschappen, dan wil je misschien ook kiezen voor biologisch geteelde bloeiers in je tuin. Heeft het tuincentrum bij jou om de hoek (nog) geen biologische variant? Dan biedt de Ekoplaza winkel in jouw regio uitkomst. Hier vind je vanaf nu ook biologische dahlia knollen voor in jouw tuin of balkon.

Het telen van een biologische bloembol
Biologische telers houden in de keuze van hun rassen zoveel mogelijk rekening met de ziektegevoeligheid. Soorten die gangbaar lastig te telen zijn, zijn biologisch éxtra lastig. Lelies worden daarom bijvoorbeeld nog maar weinig biologisch geteeld. Sterke rassen en een gezonde en weerbare bodem zijn dus de basis van een succesvolle teelt. Om de bodem gezond te houden en bodemziektes te voorkomen passen biologische telers (verplicht) vruchtwisseling toe. Hierbij staat er steeds een ander gewas op hetzelfde stuk grond. Bloembollentelers doen dit bijvoorbeeld door na bloembollen groenbemesters te telen of een voedselgewas. Diversiteit van gewassen in en rond het veld stimuleert de aanwezigheid van natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes) die ziekten en plagen mee in toom houden.

Verder zijn de regels die gelden voor de biologische sierteelt hetzelfde als die voor de teelt van biologische voedingsgewassen. Deze zijn vastgelegd in de Europese biologische verordening. Meer informatie over biologische sierteelt vind je in deze Bionext paper.

Dahlia knollen van Bloemrijk
Onze biologische dahlia knollen zijn verkrijgbaar in de winkel en komen van Kwekerij & Pluktuin Bloemrijk. Al sinds 2007 teelt het team vol enthousiasme biologische bloemenboeketten. Dit doen zij zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en met mest van biologische boeren uit de regio. In de schone omgeving van de kwekerij en pluktuin kunnen ook de vlinders, vogels en vleermuizen goed gedijen. Zowel de kwekerij als de pluktuin is geopend voor bezoekers. Er worden rondleidingen gegeven waarin medewerkers je graag de ‘kneepjes van het vak’ leren. Daarnaast is er in de pluktuin volop gelegenheid om een eigen boeket te plukken met een uitgebreide selectie van biologisch geteelde bloemen. 

Wil je een bezoekje brengen aan Kwekerij & Pluktuin Bloemrijk? Je vindt de kwekerij en pluktuin in Wageningen, midden op de Wageningse Eng tussen de Geertjesweg en de Dolderstraat.