13 okt. 2017 nieuws

Lokaal ondernemen in duurzaamheid door Ekoplaza Schoorl

img

Al meer dan 30 jaar is de winkel in Schoorl een begrip. Deze Ekoplaza onderscheidt zich door veel eigen initiatieven door te voeren en echt lokaal te ondernemen. Pelle Nijdam heropende de Ekoplaza in Schoorl met een compleet vernieuwd uiterlijk. Duurzaamheid en lokale samenwerkingen staan centraal in deze gezellige Ekoplaza. Mede om deze reden werd Ekoplaza Schoorl verkozen tot BIO-winkel van het jaar 2017.

Lokaal assortiment
De winkel staat voor transparantie en biedt veel lokale producten aan. Zo komt de heidehoning van een imker uit de nabijgelegen duinen en de geitenzuivel van de Klompenhoeve uit Egmond. Ook biedt deze Ekoplaza een mooi assortiment groenten aan van De Lepelaar. Deze biologisch-dynamische tuinderij heeft een gesloten kringloop en een lokale samenwerking hoog in het vaandel staan.

Dit maakt de samenwerking met deze winkel erg toepasselijk. Maalderij de Gouden Engel uit Koedijk is een unieke lokale leverancier die koek en gebak levert van eigen gemalen meel. Door deze lokale en daarnaast bijzondere producten kan Ekoplaza Schoorl een mooi assortiment aanbieden én de lokale economie stimuleren. Sommige van deze relaties bestaan al 30 jaar.

Lokale evenementen
Door actief te zijn in de eigen gemeente, blijft deze levendig en een plezier om te wonen. Ekoplaza Schoorl herkent dit als geen ander en streeft ernaar om met diverse evenementen mee te doen. Al meer dan 10 jaar loopt er een team mee vanuit deze winkel in de ‘groet uit Schoorlrun’. De opbrengst die tijdens deze loop wordt opgehaald gaat naar het goede doel.

Ook heeft de winkel voor het eerst met De Noorderhoeve de Landgoedfair georganiseerd om samen een nog groter publiek te bereiken en enthousiast te maken voor biologische voeding. Dit soort samenwerkingen zet niet alleen de lokale producten beter op de kaart, maar helpt elkaar ook te versterken waar nodig is.

Duurzaam in eigen winkel
Duurzaam werken met oog voor de planeet. Door creatieve oplossingen te vinden kunnen mooie duurzame ontwikkelingen ontstaan. Het afgelopen jaar heeft de ondernemer van Ekoplaza Schoorl boodschappen bezorgd met een elektrische auto en een bakfiets van de winkel.

Op het dak van het winkelpand liggen sinds enkele jaren 40 zonnepanelen, waarmee het grootste gedeelte van de energie wordt opgewekt. Hiermee wil Ekoplaza Schoorl zo min mogelijk gebruik hoeven te maken van fossiele brandstoffen.