13 okt. 2017 column

Krijg je genoeg eiwitten binnen bij een plantaardig dieet?

img

Bij veganistische of plantaardige voeding zijn zuivel, vlees en eieren waarschijnlijk de eerste productgroepen waar je aan denkt die van het menu verdwijnen. Een veelgehoorde opmerking is: Krijg je dan nog wel voldoende voedingsstoffen binnen? Zeker voor eiwitten worden dierlijke producten altijd als belangrijke bron genoemd, maar dat kan je best opvangen!

Het lichaam maakt zelf duizenden verschillende enzymen, die allemaal uit eiwitten bestaan. 95% van de lichaamseiwitten wordt hergebruikt. Voor acht aminozuren blijken we aangewezen op onze voeding. Daarom worden die acht de ‘essentiële aminozuren’ genoemd. Voor kinderen zijn er negen essentiële aminozuren. Alle aminozuren vinden hun oorsprong in planten. Het is dus zaak om ‘relaxed-gemiddeld-over een dag’ voldoende van deze essentiële aminozuren binnen te krijgen via plantaardige producten. Zodra je voldoende calorieën eet uit volwaardige plantaardige bronnen, krijg je automatische eiwitten binnen in de juiste verhouding en hoeveelheid.

Wist je dat peulvruchten bijvoorbeeld rijk zijn aan plantaardige eiwitten? Ook groenten, kiemen, noten en zaden vormen een goede bron van eiwitten. En ben je bang dat je daar niet genoeg van  binnenkrijgt, dan kun je altijd nog extra eiwitten toevoegen met deze plantaardige eiwitpoeders!

Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Als je evenwichtig en gevarieerd plantaardig eet zullen zo’n 7-12% van je calorieën van eiwitten komen en dat is tevens wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert: zo’n 0,66 tot 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Meer eiwitten eten dan deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is niet nodig. Een fulltime atleet heeft dus procentueel niet meer eiwitten nodig. Een atleet die tussen de 3000 en 8000 calorieën nodig heeft, consumeert automatisch meer eiwitten: 10% van 3000-8000 calorieën is 300-800 calorieën uit eiwitten is 75-200 gram aan eiwitten. Absoluut gezien heeft een atleet meer eiwitten nodig. Procentueel gezien niet. Absoluut gezien heeft een atleet ook veel meer andere plantenstoffen nodig.

Hoeveel eiwitten heb je nodig als je wilt afvallen?
Voor een slank, fit en gezond lichaam is het niet nodig extra (dierlijke) eiwitten te consumeren. Je lichaam kan zelf eiwitten recyclen en aanmaken (met behulp van vers eten). Een prachtig proces wat je makkelijk kunt verstoren door de consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren, zuivel en ‘eiwit-shakes’ arm aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels en andere belangrijke plantaardige voedingsstoffen. Wanneer je wil afvallen, is het belangrijk extra vers biologisch fruit, bladgroen, groente, kruiden, kiemen, (zee)groenten, erwten en linzen te eten. Zorg voor veel lekker en vers plantaardig eten. Zo zorg je er niet alleen voor dat je minder andere ongezonde dingen eet, maar ook voor veel energie en je toekomstige gezondheid.

Deze blog is geschreven door Janneke van der Meulen, ambassadrice van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.

avatar

Janneke van der Meulen

Ambassadrice van Ekoplaza

Schrijfster van de boeken EET WIN-WIN en Supersnel herstel. Ze eet voor 99% biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Verder traint ze iedere dag twee keer (behalve op rustdagen) in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich met haar website, blogs, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!