27 sep. 2019 nieuws

Klimaatmars: Stem met je vork!

img

Vrijdag 27 september staat in het teken van de wereldwijde klimaatstaking. Ook in Nederland gaan mensen de straat op, in Den Haag. Dit gebeurde al eerder, in Amsterdam op 10 maart. Toen trotseerden tienduizenden mensen de regen om te demonstreren tegen klimaatverandering. 

De urgentie om nu door te pakken en verdere opwarming van de aarde tegen te gaan is groot. Langer wachten en het vooruitschuiven van maatregelen heeft geen zin, we kunnen niet aan de gevolgen van klimaatverandering ontkomen. Het enthousiasme onder de demonstranten was dan ook groot. Ons Ekoplaza team in Amsterdam ondersteunde de demonstranten door gratis biologische appels uit te delen. Wij voelde ons verbonden die dag!

De klimaatverandering betekent grote onzekerheden voor de wereldvoedselvoorziening, aldus de Wereld Voedsel Organisatie. Er zijn veel wetenschappelijke bewijzen dat biologische landbouw voor minder CO2-uitstoot zorgt en beter bestand is tegen een veranderend klimaat. Door een betere waterhuishouding van de bodem zijn natte en droge periodes beter op te vangen. Biologische boeren kunnen zelfs een positieve klimaatimpact hebben door koolstof op te slaan in de bodem.

Het energieverbruik per hectare is bij biologische bedrijven zelfs lager dan bij gangbare bedrijven. Dit is onderzocht voor akkerbouw, vollegrondsgroententeelt en melkveehouderij. Het energieverbruik per ton product is bij biologische melkveebedrijven lager dan bij gangbare bedrijven. En daarom is kiezen voor biologisch belangrijk voor het klimaat!

Een heerlijke sappige, knapperige appel met een friszoete smaak doet de regen onmiddelijk vergeten. Vooral als deze appel het Demeterkeurmerk heeft. Deze appels worden geteeld door telers die nog een stapje verder gaan dan de biologische richtlijnen voorschrijven als het gaat om de natuurlijke kringloop. Ze proberen zoveel mogelijk samen te werken met de natuur en optimale omgevingsfactoren te creëren die voor producten met een hoge kwaliteit zorgen. Zo kunnen we zelfs nog meer betekenen voor het klimaat!

Op de lange termijn hoeft duurzaam leven dan ook niet duurder te zijn. De kosten die we nu maken leveren een besparing op in de toekomst. Denk aan het isoleren van een huis, eerst moeten er investeringen gedaan worden waarna je kunt profiteren van een besparing op de stookkosten. Een maatregel die ook voor het klimaat gunstig uitpakt.

Het is eigenlijk net als met het kopen van biologische producten. Deze kunnen aan de kassa duurder zijn, maar dragen wel bij aan minder vervuiling, behoud van bodemvruchtbaarheid en een eerlijke beloning voor de boer. Biologische landbouw leidt tot minder uitstoot van broeikasgas, minder energieverbruik, staat voor biodiversiteit en het biedt insecten een gezonde habitat wat essentieel is voor de voedselkringloop. Biologische landbouw is een toekomstbestendige landbouw die zich later terug zal betalen. Door die keuze te maken eet je de aarde weer een stukje schoner en mooier. En dat smaakt toch net wat beter. Stem dus met je vork!