15 dec. 2023 authentieke smaak

Kies voor kerstklassiekers met Miljuschka Witzenhausen

img

Kerststress? Miljuschka Witzenhausen niet. Geen wonder, zij heeft al haar kerstgerechten al regelmatig gekookt bij het uittesten van de recepten voor haar website, televisieprogramma, kookboeken of, zoals vandaag, voor de kersteditie van haar online masterclass. Als we haar spreken is het acht uur 's ochtends en de eerste gerechten komen al uit de oven. "Van alleen de geur krijg ik al trek", zegt ze.

Ondanks die maandenlange voorbereidingen heeft ze eind december veel zin om voor haar gasten een uitgebreid kerstdiner te koken. "Natuurlijk! Meestal maak ik een walking dinner. Ik maak dit jaar de echte kerstklassiekers, zoals een gevulde kalkoen, een goed visgerecht en een Beet Wellington voor de vega's (kijk voor het recept in Lekker Weten Feest!). Lekker veel groente als bijgerechten en mijn romige aardappelpuree. Ik zet het allemaal in grote schalen op het aanrecht en iedereen kan pakken waar hij trek in heeft."

Haar tip voor een stressvrije kerst: test je recepten. Niet tig keer zoals Miljuschka, maar draai in elk geval een paar testrondes. "Of kies voor jouw eigen klassiekers, gerechten die je vaker hebt gemaakt. En ga zeker niet op de dag van je kerstdiner experimenteren met een nieuw recept. Dat is net alsof je op je trouwdag zomaar een mooie jurk aantrekt die je nooit hebt gepast. Nog een tip: maak een uitgebreide boodschappenlijst en haal de boodschappen ruim op tijd. Spullen zoals biologische olijfolie, noten, bouillon en specerijen, die ik het liefst bij Ekoplaza koop, kun je maanden op voorraad houden. En neem de tijd om alles te snijden en voor te bereiden: de mise en place, zoals dat in de professionele keukens heet." En dan: stralen. Mooie tafel dekken, feestelijke outfits aan en vieren maar. Maandenlange voorbereidingen, je favoriete gerechten, de gezelligste vrienden en de liefste familie: met kerst komt het allemaal bij elkaar.

Snoepen bij de buren
Miljuschka woont nu buiten de stad, maar toen ze nog in de Amsterdamse binnenstad woonde, was Ekoplaza haar overbuur. Daar heeft ze goede herinneringen aan. "Ik kocht er alle groente en fruit, maar sinds ik een eigen moestuin heb, komt het daar niet meer zoveel van. Laatst maakte ik een kweeperenpasta van kweeperen uit mijn boomgaard. Die viel iets te zoet uit en ik proefde meteen weer die lekkere fruitlollies van Ekoplaza. En die zachte dropjes, heerlijk! 

Benieuwd naar de masterclass waar Miljuschka het over heeft? 

De masterclass van Miljuschka