25 mei 2022

Keurmerk EU-biologisch wederom verkozen als betrouwbaar topkeurmerk

img

Van alle duurzame claims op voedselproducten blijven na onderzoek van Milieu Centraal 12 keurmerken als beste over in de Keurmerkenwijzer. Drie van deze topkeurmerken (EU-biologisch, EKO en Demeter) zijn de keurmerken voor biologisch of biodynamisch. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie maakt deze 12 topkeurmerken bekend om de consumenten te helpen om duurzamer boodschappen te doen.Bron: Milieu Centraal

Steeds meer consumenten stellen kritische vragen over keurmerken op voedingsmiddelen. Consumenten weten vaak niet welke claims op de verpakking te vertrouwen zijn. De Keurmerkenwijzer laat zien waar keurmerken voor staan. De meest betrouwbare en ambitieuze keurmerken krijgen het predicaat ‘topkeurmerk’. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is subsidieverlener voor dit onderzoek. Minister Henk Staghouwer: “Voor mij is het belangrijk dat consumenten eenvoudig de juiste duurzame en gezonde keuzes kunnen maken. Dus een pluim naar de topkeurmerken die daarbij helpen door ambitieus en transparant te zijn op aspecten als dierenwelzijn en milieu. Voor consumenten is de informatie nuttig als zij boodschappen doen, bedrijven kunnen de informatie gebruiken voor de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel. Dit draagt bij aan een duurzaam voedselsysteem.”

Proces van beoordeling voedingskeurmerkenMilieu Centraal baseert zich voor de beoordelingen van keurmerken op informatie die publiekelijk online beschikbaar is. Per productgroep worden alle voedingskeurmerken langs dezelfde lat gelegd, ten aanzien van hun betrouwbaarheid, transparantie en ambitie op de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en mens & werk.

Europees biologisch keurmerk
Bij Ekoplaza zijn alle levensmiddelen van gecontroleerd biologische kwaliteit. Bij voorkeur van dichtbij. Uitgezonderd van water, zout en producten uit de zee. Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Het keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de Europese wettelijke normen voor biologische productie. Volgens de Europese wetgeving worden de volgende eisen aan biologisch gesteld:

  • Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan;
  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen;
  • Er zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt;
  • Er is geen kunstmest gebruikt;
  • Bij de productie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en ei is rekening gehouden met dierenwelzijn.