21 feb. 2024 authentieke smaak

Kefir: wat is het precies?

img

Het tintelende drankje zie je op steeds meer plekken terug. Kefir in water, melk en nu in yoghurt - het is populairder dan ooit. Maar wat is het precies? 

Kefirwater of -melk zien we vaak als alternatief voor frisdranken of gefermenteerde dranken zoals kombucha. Het drankje wordt gemaakt door kefirculturen en -gisten toe te voegen aan melk of water. Samen zorgen die voor fermentatie. Traditionele kefir wordt gemaakt met kefirkorrels. Deze korrels bestaan uit micro-organismen, peptiden en koolhydraten. Ze lijken een beetje op koraal en worden ook wel 'kefirplantjes' genoemd, hoewel het officieel geen plantjes zijn. Door het fermentatieproces ontstaan tevens koolzuur, waardoor kefirproducten een beetje prikkelen.

Het beste van twee werelden
Bij Laitois weten ze alles over lekkere en duurzame zuivel. Ze gaven een nieuwe twist aan het oeroude product door het beste van yoghurt én kefir samen te brengen. De kenmerkende tinteling van kefir proef je nog steeds, maar deze nieuwe roomkefir bevat geen koolzuur en is een stuk milder van smaak door het gebruik van room. Door aan de room en melk yoghurt- en kefirculturen toe te voegen krijg je een heerlijke zachte roomkefir: smakelijke toetjes met de voordelen van kefir. 

Waar komt de zuivel van Laitois vandaan? 
Roel en Leonie wonen samen op hun boerderij in Bladel. Zij zijn de derde generatie die hier wonen, werken en echte boerderijzuivel maken. De vader van Leonie helpt nog iedere dag mee op de boerderij. "Onze boerderij ligt in Bladel" vertelt Leonie. "Hier werken wij dagelijks aan de beste echte boerenzuivelproducten. De melk voor de roomkefir komt van de boerderij van mijn nichtje 500 meter verderop. Zij hebben een biologische melkveehouderij met Flekvieh koeien. Wij halen daar de melk en verwerken deze in onze zuivelboerderij tot roomkefir. We werken op kleine schaal en bewerken onze melk nooit onnodig. Dit zorgt voor de rijke smaak van onze producten. We maken onze producten alleen op bestelling, niet op voorspelling. Dit zorgt voor zo min mogelijk verlies van waardevolle producten van grondstoffen. We werken alleen samen met afnemers die direct in contact staan met de consument, zodat de keten van koe tot consument zo kort mogelijk is."

Ook verkrijgbaar: roomkefir met aardbei, blauwe bes en framboos: met echt fruit en natuurlijke ingrediënten. Heerlijk mild en romig. Met zorg en op ambachtelijke wijze geproduceerd met Nederlandse biologische melk. Bevat net als de naturel variant levende bacteriën, met kefir- en yoghurtculturen.