28 nov. 2019 nieuws

Iedereen doet wat

img

“Iedereen doet WAT” laat zien dat iedere Nederlander WAT voor het klimaat kan doen, vandaag al, met grote of kleine stappen! Neem bijvoorbeeld een keertje de trein naar je werk in plaats van de auto of koop bewust je eten in, zodat je minder verspilt. Denk jij na over wat jij kunt doen? Dan vertellen wij jou iedere week wat meer over wat wij doen.

Duurzaam verbouwen 
Wist je dat we gisteren een volledig nieuwe winkel aan het Waterlooplein in Amsterdam hebben geopend? Met ons bouwteam hebben we hard gewerkt om deze winkel een nieuwe uitstraling te geven op een zo duurzaam mogelijke manier! De bedrijven waar we tijdens de verbouwing mee samenwerken, hebben aandacht voor duurzaam bouwen. De bedrijven voldoen (uiteraard) aan de milieuwet, waarop medewerkers ook worden getraind. Kom jij binnenkort een kijkje nemen?

 1. Bouwmaterialen
  Is het je ooit opgevallen dat we in onze winkels gebruik maken van sloophout? Rondom de koelingen krijgt oud sloophout een nieuwe bestemming. Daarnaast maken we gebruik van milieuvriendelijke verf, zonder allerlei chemicaliën. Dat is prettig voor jou én het milieu! Zowel het sloophout als de milieuvriendelijke verf zijn te bewonderen in onze gloednieuwe winkel aan het Waterlooplein.
 2. Verlichting en energieverbruik
  In onze winkels wordt het licht en elektriciteit opgewekt met groene stroom van Nederlandse windenergie. We maken geen gebruik van gas in onze Ekoplaza filialen.
 3. Koelen met natuurlijke koudemiddelen
  In oude koelingen wordt er vaak gebruik gemaakt van koudemiddelen, welke een negatieve impact hebben op de ozonlaag. Onze nieuwe koelingen werken op natuurlijke koudemiddelen. Koudemiddelen worden gebruikt in koelinstallaties of warmtepompen als medium voor het transport van warmte. Bij koudemiddelen wordt onderscheid gemaakt in natuurlijke koudemiddelen en synthetische koudemiddelen.
 4. Signing en reclameborden
  Voor onze signings aan de muur, maken we gebruik van milieuvriendelijk en volledig recyclebaar ECOBoard. Een licht en sterk materiaal, gemaakt van papiervezels. ECOBoardplaten hebben goede structurele eigenschappen, zijn brandwerend en waterbestendig. Ook zijn de platen licht en schroefvast. De signings zijn lang te gebruiken en een mooi alternatief voor plastic borden.

ekoplaza-biologisch-verlichting-energieverbruik

Groene stroom en duurzame energie
In onze Ekoplaza winkels maken we gebruik van groene stroom en duurzame energie. Deze energie is afkomstig van Nederlandse windenergie. Vooralsnog kan Ekoplaza niet geheel CO2-neutraal zijn, vanwege de logistiek en sommige verouderde koelingen. In de tussentijd blijven we onderzoeken hoe we de CO2 kunnen blijven reduceren en waar mogelijk zelfs compenseren. Ekoplaza investeert bijvoorbeeld in nieuwe projecten waarbij binnen de eigen keten gewerkt kan worden aan CO2 reductie. Deze projecten hebben direct voordelen voor een beter bodemleven en biodiversiteit. En wij letten niet alleen op ons eigen handelen met betrekking tot duurzaamheid, maar we motiveren óók onze leveranciers hetzelfde te doen. Vandaag zetten we Weleda in het zonnetje!

 1. Gebruik van grondstoffen
  Weleda maakt gebruik van maar liefst 1.000 verschillende grondstoffen. Door te telen via gecontroleerde wildpluk wordt het ecosysteem waar ze groeit beschermd en blijft het voortbestaan van de gebruikte planten verzekerd.
 2. Klimaatneutrale bedrijfsvoering
  Een aantal jaar geleden is besloten voor de gehele Weleda Benelux, te kiezen voor klimaatneutraal beleid. Ze houden de CO2-uitstoot zo laag mogelijk en compenseren de resterende uitstoot. Daarvoor wordt samengewerkt met Climate Neutral Group.
 3. Logistiek
  Ook het logistieke proces is aangepast om bij te kunnen dragen aan verduurzaming. In het magazijn in Zoetermeer gaan medewerkers van Weleda zo duurzaam mogelijk te werk.
 4. Verpakkingen
  Bij het kiezen voor duurzame verpakkingen, zijn er een aantal voorwaarden: verpakkingen moeten recyclebaar zijn, gemaakt zijn van duurzaam materiaal en de producten voldoende beschermen. Aan al deze verwachtingen voldoen is op dit moment niet mogelijk, maar Weleda streeft ernaar het verpakkingssysteem zo duurzaam mogelijk te maken.
 5. Gebruik van hulpbronnen
  Naast grondstoffen worden ook hulpbronnen gebruikt bij de productie, denk hierbij aan water en energie. Door condenswater te hergebruiken, hebben ze het waterverbruik aanzienlijk verminderd. Om het jaarlijkse energieverbruik te verlagen, worden ventilatie- en koelsystemen geoptimaliseerd, vloer- en kantoorruimte beperkt en worden machines efficiënter ingezet.

Tegen voedselverspilling
Jaarlijks gaat er in Nederland door voedselverspilling ruim 2 miljard kilo voedsel verloren. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij jou thuis. Bij Ekoplaza wordt er hard gewerkt om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen we door hechte samenwerkingen in de keten, maar ook door bijvoorbeeld voedsel te redden wat anders geen bestemming heeft.

 1. Voorkomen van verspilling
  Bijna alle Ekoplaza winkels werken met een automatisch bestelsysteem. Het systeem maakt een inschatting van de verwachte verkopen en doet op basis daarvan een inkoopbestelling. Daarmee wordt de kans dat er teveel producten besteld worden gereduceerd.
 2. Verspilling in de keten
  Door een slechte samenwerking in de keten kan er óók verspilling ontstaan. Daarom kijken we bij Ekoplaza verder. We komen regelmatig met telers en producenten samen, om te praten over oplossingen rondom food waste.
 3. Gebruiken van reststromen
  Het preventief voorkomen van verspilling is een lastige en praktisch onhaalbare opgave. Daarom proberen we ervoor te zorgen dat reststromen zo goed mogelijk gebruikt worden. Allereerst onderzoeken we op welke wijze de reststromen kunnen worden ingezet.

ekoplaza-biologisch-winkelwagen

Fietsend thuisbezorgd
Wanneer je op Ekoplaza.nl boodschappen bestelt, kun je deze afhalen in een winkel of laten thuisbezorgen. Deze bezorging proberen we zo duurzaam en efficiënt mogelijk te maken. En daar hoort fietsen zeker bij! Zo hebben we ook samenwerkingen met fietskoeriers. Deze koeriers komen de bestelling al fietsend bij je thuisbezorgen. Ekoplaza Deventer en Fietskoerier Deventer hebben de handen ineengeslagen om op een duurzame manier te kunnen bezorgen. Een logische en passende samenwerking vinden wij.

Vaker met de fiets
Wij Nederlanders staan bekend om onze eindeloze fietsroutes. Van knooproutes tot verlichte fietspaden, we kennen het in Nederland allemaal. En kiezen voor de fiets is niet alleen een gezonde keuze voor jezelf, je draagt hiermee ook bij aan het klimaat! Want wanneer je iedere dag 25 kilometer naar je werk zou fietsen in plaats van met de auto zou gaan, bespaar je jaarlijks meer dan 800 kilogram CO2 uitstoot. Leuke bijkomstigheid: je verbrandt er ook veel meer kilocalorieën mee. Win-win-win! Heb je nu nóg meer redenen nodig om de fiets te pakken? Wat dacht je hiervan.

 1. Fietsen is gezond!
  Met fietsen verbrand je flink wat calorieën en het is zelfs goed voor je hart! Je verbetert namelijk de doorstroming van je bloed, waardoor je afvalstoffen gemakkelijker afvoert. Raak jij ook altijd zo gestresst van files? No more!
 2. Goed voor je portemonnee
  Door te kiezen voor de fiets, kan je zomaar flink wat benzinekosten besparen. En ook in onderhoud is een fiets stukken goedkoper dan een auto!
 3. Gezelligheid
  Fietsen door het bos, een tour door een nieuwe stad en een pitstop voor een lekker bakje koffie. Fietsen hoeft helemaal niet saai te zijn, ga er lekker op uit met vrienden en familie!
 4. Genieten van natuur
  De frisse wind door je haren, terwijl je de blaadjes onder je banden voelt kraken. We hebben in Nederland zo veel moois om te bekijken. En een fijn bijkomend voordeel: weinig heuvels.