05 apr. 2023 nieuws

Het plukken van kokosnoten

img

In het nieuws lees je met regelmaat berichten over de misstanden rondom het plukken van kokosnoten door apen in Thailand. Uit een onderzoek van dierenrechtenorganisatie PETA worden aapjes uit de jungle gehaald, waarna ze worden mishandeld, veelal vastgebonden of opgesloten zitten en gedwongen worden kokosnoten te plukken. Onze leverancier ONOFF van onder andere kokosroom bevestigt dat hier bij hen in de keten absoluut geen sprake van is.

Kokosnoten geoogst door kokosnootboeren
Voor het maken van kokosroom gebruikt ONOFF kokosnoten die worden geoogst door kokosnootboeren en niet door apen. Dit wordt gedaan door boeren met behulp van ladders en lange stokken met aan het uiteinde een scherp mes. De producent van ONOFF kokosroom: “Wij werken nauw samen met onze boeren die ook bij ons onder contract staan. De boodschap om geen apen te gebruiken bij het oogsten van kokosnoten wordt aan al onze partners in de keten gecommuniceerd. Wij gebruiken geen apen en staan dit ook niet toe.”

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, plukken apen veel minder kokosnoten dan mensen. Apen plukken er één tegelijk door deze met hun voeten los te draaien. Mensenhanden kappen met een mes direct een hele tros. "Bij de meeste andere producenten worden ook geen apen ingezet voor de oogst. Thailand heeft 128.000 hectare kokosnootplantages. Andere landen zoals Indonesië of de Filipijnen nog veel meer. Daar zijn simpelweg niet genoeg apen voor. In de praktijk is dit plukken door apen vooral een toeristische attractie, maar daar doen wij niet aan mee," aldus onze producent.

Onder het merk ONOFF vind je bij Ekoplaza verschillende biologische kant-en-klare Thaise noodles, currypasta's, kokosroom en woksauzen. Binnen de gehele keten is er aandacht voor de werkomstandigheden en inkomsten van de boeren in Thailand.