12 jan. 2021 nieuws

Het is winter in Spanje!

img

22 januari - Bladgewassen kunnen pas geoogst worden op het moment dat de temperatuur boven nul komt en de vorst uit het gewas is. Dat is alleen in de middaguren het geval, wat maakt dat de oogsttijden beperkter zijn. Vorst zorgt ook voor een groei achterstand en het geeft blijvende schade aan de gewassen. Een groot gedeelte van de oogst van ijsbergsla uit Spanje is verloren gegaan. De rest van de oogst lijkt moeilijker houdbaar dan normaal. Gelukkig is er ook goed nieuws! Door het mooie weer wat er aan komt herstellen de courgettes en beginnen er zelfs weer wat komkommers beschikbaar te komen.


15 januari - De weersvoorspellingen lijken gunstig de komende dagen in Spanje. Echter blijkt dat de temperaturen in de kassen zijn gezakt tot onder het vriespunt, waardoor ook daar gewassen verloren zullen gaan. Door de grote vraag en de beperkte aanvoer van Spaanse gewassen zullen de prijzen hoger zijn dan dat je van ons gewend bent. Er is nauw overleg met onze telers en we kiezen samen voor een eerlijke prijs voor iedere partij. Ekoplaza hoopt op je begrip; want alleen als we het samen doen, laten we onze telers niet in de steek.


11 januari - Wist je dat in de wintermaanden de meeste biologische groenten uit Spanje komen? Juist nu ligt er een ongekend dik pak sneeuw en zijn de temperaturen op verschillende plekken gedaald tot ver onder nul. Voor veel Spanjaarden betekent dit sneeuwpret, voor onze telers betekenen deze extreme weersomstandigheden flinke uitdagingen in de groei en de oogst van de producten. Onze contactpersoon Floris Miedema heeft deze extreme omstandigheden niet eerder meegemaakt maar verwacht desondanks slechts tijdelijk wat tekorten.

Oogsten beperkt mogelijk door sneeuw en kou
Door de sneeuwval is het oogsten van buitenteelten als bloemkool en broccoli op dit moment niet mogelijk. Een prachtig gezicht is het wel, de besneeuwde gewassen. En wellicht is de sneeuw zelfs de redding van de oogst. Sneeuw isoleert en kan voorkomen dat de kolen bevriezen en als verloren moeten worden beschouwd. Of de gewassen te oogsten zijn, zal blijken na de dooi. Hoogteverschillen spelen hier ook een bepalende rol. Ligt een perceel hogerop, dan kunnen de temperaturen net een paar graden lager uitvallen en heeft de teler in het dal net wat meer geluk.

Ook de sinaasappeltelers in Valencia houden nog even hun adem in. Er wordt nachtvorst verwacht en dat kan de sinaasappeloogst bederven. De vruchten drogen dan uit en zijn onverkoopbaar. Er zijn telers die ervoor kiezen om ze vroeger te oogsten en zo het risico op vorst omzeilen.

Aubergines in overlevingsstand
In het zuiden van Spanje worden groenten als tomaten, snijbonen en aubergines geteeld in kassen. Deze worden niet verwarmd. Hierdoor kan de temperatuur in de kas momenteel dalen naar twee graden, voor vruchtgroenten te koud om te groeien. Floris: “Aubergines stoppen met groeien en gaan in de overlevingsstand, de oogst loopt daardoor iets vertraging op. De planten zullen de groei hervatten zodra de temperatuur stijgt.” Bladgewassen in de kas zoals sla en andijvie kunnen pas geoogst worden op het moment dat de temperatuur boven nul komt en de vorst uit het gewas is. Dat is alleen in de middaguren het geval, wat maakt dat de oogsttijden beperkter zijn.

Relatie met telers belangrijker dan ooit
In dit soort extreme situaties waarbij de aanvoer flink vermindert zie je de prijzen vaak stijgen. Toch verwacht Floris geen enorme pieken in de prijzen: “We hebben een goede samenwerking van meer dan tien jaar met goede telers. Het is als een huwelijk, dat zet je niet op het spel voor een tijdelijke verstoring. Er is nauw overleg met de telers, en een eerlijke prijs is voor iedere partij uiteindelijk het beste.” De prijzen van een aantal producten zoals broccoli en komkommer waren de afgelopen maanden te laag en zullen daarom gecorrigeerd worden.

Het ziet er naar uit dat de temperaturen weer licht oplopen vanaf het komende weekend. De oogst kan dan hervat worden en de aanvoer zal zich enigszins herstellen.