19 jul. 2023 column

Gifvrij is een keuze

img

Gezonde lucht, grond en water: een goed functionerend ecosysteem is belangrijk voor ons en de generaties die na ons komen. Biologische boeren werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen. En wat je er niet op spuit, eet je dus ook niet op. Beter voor jouw gezondheid en die van het milieu.

Alles wat op planten gespoten wordt, komt uiteindelijk ook op je bord terecht. Chemische bestrijdingsmiddelen - ook wel pesticiden genoemd - worden steeds vaker in verband gebracht met negatieve gevolgen voor gezondheid en de natuur. Ze vervuilen de grond, het water, de lucht en daarmee ook ons. In de biologische landbouw worden geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Jouw koopgedrag draagt dus direct bij aan een radicale verandering naar gifvrije landbouw. Want waarom zouden we accepteren dat onze schaarse grond waar groenten en fruit op groeien met gif bespoten worden? 

Gif is niet nodig
Boeren in de reguliere landbouw gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen om ziekten en plagen te voorkomen, te bestrijden en om onkruid te weren. Vaak wordt gezegd dat deze bestrijding een noodzakelijk kwaad is. Maar wist je dat dit ook kan zónder gif? Door vruchtwisseling, natuurlijke bestrijding met insecten en door te zorgen voor een rijk bodemleven hoeft er niet met gif gespoten te worden. 

Een stap verder dan biologisch
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland met een 100% gecontroleerd biologisch assortiment. Het 'Europees Biologisch keurmerk' wordt gecontroleerd door de onafhankelijke instantie SKAL, die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Europa heeft duidelijke kaders opgesteld, maar binnen deze kaders zijn bepaalde natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen wel toegestaan. Hiervan wordt vaak gedacht dat ze geen risico's met zich meebrengen. Bij Ekoplaza gaan we echter nog een stapje verder. We kijken niet alleen wat de wettelijke kaders voorschrijven, maar willen op weg naar een écht gifvrije wereld. In samenwerking met onze boeren, telers en producenten blijven we op zoek naar innovatie oplossingen. Want door middel van het juiste bodembeheer is ook natuurlijk gif niet nodig. Gifvrij is een keuze.

ekoplaza-biologisch-keurmerk-demeter

Naast het 100% biologische assortiment, biedt Ekoplaza een ruim aanbod biologisch-dynamische producten met het Demeter keurmerk. Op biodynamische bedrijven staan dierenwelzijn en biodiversiteit centraal.



Een wereld zonder insecten? 
Die bestaat niet. Bijen en vlinders bestuiven bloemen. Ruim 75% van de voedselgewassen is daarvan afhankelijk. Insecten, wormen, schimmels en bacteriën verwerken organisch materiaal. Ook zijn insecten onmisbaar als voedsel voor talloze vogels en zoogdieren. Een belangrijke oorzaak van de insectensterfte is het gebruik van landbouwgif. Volgens het laatste onderzoek van Natuurmonumenten is in de afgelopen 27 jaar twee derde van de insecten verdwenen in Nederland.

Langs randen van biologische akkers zie je stroken van kleurrijke bloemen en kruiden waar het barst van de insecten. Op deze akkers vind je larven, rupsen en vlinders. Wormen en ander leven in de grond zorgen voor biodiversiteit boven de grond. Rondom biologische boerenbedrijven vinden vogels meer voedsel dan bij gangbare bedrijven. Biologische boeren zorgen voor een schone bodem, waar schimmels, bacteriën en wormen leven. Een rijk bodemleven zorgt vervolgens voor een rijke biodiversiteit boven de grond. Door te kiezen voor gifvrij, kies je voor biodiversiteit en help je insecten en vogelsoorten.

Vervuilende bloementeelt
Op het gebied van bestrijdingsmiddelen is in de sierteelt veel meer toegestaan dan in de landbouw. De meeste bloemen stop je immers niet in je mond. In de reguliere bollenteelt worden daardoor grote hoeveelheden pesticiden ingezet. Het gif blijft niet op de bloemenvelden liggen, maar spoelt uit naar de sloot, vervuilt het grondwater en wordt soms zelfs kilometers verderop teruggevonden in de tuinen van omwonenden.

100% biologische bollen
Dat je het niet in je mond stopt, wil dus niet zeggen dat het uiteindelijk niet op ons bord terecht komt. John en Johanna Huiberts zijn biologische bollentelers voor Ekoplaza. John vertelt: "Biologische teelt is vrij van al deze troep, gewoon puur natuur. Dat is beter voor mens en dier, en dus voor onze wereld. In de jaren dat wij biologische bollen telen heeft ons bodemleven zich weer hersteld. Het organisch stofgehalte van onze zandgrond is verdubbeld. Biologische bollenteelt is misschien niet eenvoudig, maar het kan. Wij telen biologische tulpen, narcissen, krokussen en vele bijzondere bolgewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten."