26 jun. 2020

Geniet van de zon, maar doe het verstandig

img

In de vroege zomer is de intense warmte van de zon op je huid een weldaad. Tel daarbij op dat je huid de zon nodig heeft om vitamine D aan te maken. Niets mis met genieten van de zon dus, zolang je je huid maar goed beschermt. Anders kan diezelfde zon voor heel wat narigheid zorgen. Ook als je in jouw eigen tuin van de zon geniet! 

Huidbescherming en -verzorging essentieel 
Jantine: “Je huid is je grootste en ook een van je belangrijkste organen. De barrièrefunctie ervan is essentieel. Deze beschermt je tegen invloeden van  buitenaf, waaronder ultraviolet licht. Zonder een goede zorg en bescherming kunnen er huidproblemen en zelfs huidaandoeningen ontstaan. Iedere keer dat je huid verbrandt geeft bijvoorbeeld een grotere kans op huidkanker, en dat wil je echt voorkomen. Hoe snel jouw huid verbrandt hangt af van je huidtype. Voor iedereen geldt: bescherm je huid tegen de zon. Dat kan door vaker de schaduw op te zoeken, een hoed of petje op te zetten, UV-werende kleding te dragen, een zonnebril op te zetten en natuurlijk door jezelf in te smeren met zonnebrandcrème.”

‘Onder invloed van zonlicht maakt je huid pigment aan. Dit beschermt het DNA in je cellen tegen zonlicht. Toch blijft zonbescherming tegen verbranding nodig. De ene huid verbrandt eerder dan de andere. Hierbij geldt: hoe lichter je huid, hoe kwetsbaarder je bent in de zon. Gebruik minimaal een beschermingsfactor 30 en smeer jezelf dik in. En herhaal dit altijd om het uur als je echt vol in de zon bent. Ook als je thuis van de zon geniet!’ 

Vitamine D
“Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling die diep in je huid doordringt en daar schade aan je DNA aanricht. UVB zorgt met name voor huidverbranding. Maar zonlicht zorgt ook voor de noodzakelijke aanmaak van vitamine D die, samen met calcium, onder meer voor sterke botten zorgt. Aangezien geen enkele zonnebrandcrème je volledig beschermt, krijg je altijd iets van UV-straling binnen voor de aanmaak hiervan. Sowieso wordt aangeraden om enkele minuten per dag onbeschermd in de zon te gaan. Check wel altijd de UV-index en de minimale tijd, zodat je niet verbrandt. Dit gebeurt sneller dan je denkt.”

Waterproof?
“Misschien geeft een waterproof  zonbeschermingsproduct je de indruk dat je hiermee langer beschermd bent als je in het water bent geweest. Dit klopt niet helemaal. Het advies is om na het zwemmen je huid opnieuw in te smeren.”

Meer informatie over goede huidverzorging en het voorkomen van huidaandoeningen check je op www.huidfonds.nl

avatar

Jantine van 't Klooster

Huidtherapeut

Jantine van ’t Klooster is huidtherapeut en sinds 2015 directeur-bestuurder van het Huidfonds, een goede doelenorganisatie die het belang van een gezonde huid onder de aandacht wil brengen, onder meer via campagnes, voorlichting en gericht onderzoek ter voorkoming van huidaandoeningen.