29 jun. 2021 lokaal

Van Syrië naar eigen Ekoplaza in Oss

img

Maak kennis met… Woroud Al-Mansoure! Wij heten haar van harte welkom bij het Ekoplaza-team, want sinds kort is ze trotse franchisenemer van Ekoplaza Oss. Na haar studie bedrijfskunde werkte Woroud in haar geboorteland Syrië zo’n 10 jaar in algemene bedrijfsvoering en projectmanagement. Haar kindertijd bracht ze door op de Syrische boerderij van haar ouders. Daar liggen de wortels van haar passie voor gezond eten en het belang van het milieu. “Van mijn ouders heb ik geleerd wat gezonde grond en mooi land betekent en waarom je dit moet koesteren en waarderen. Ik wil duurzaam ondernemen met respect voor menselijke gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. En dat kan bij Ekoplaza.”

In 2015 op haar 25e ontvluchtte Woroud haar geboorteland. Ze vertrok alleen. Ze liep van Syrië naar Turkije, stak met de boot de zee over naar Griekenland, liep vervolgens door Griekenland naar Noord-Macedonië en via Servië naar Oostenrijk. Uiteindelijk nam ze de trein naar Nederland waar haar vlucht eindigde. Inmiddels 6 jaar later kan ze met trots terugkijken op deze turbulente periode: “Ik ben zo blij en dankbaar dat ik zover gekomen ben. Ik heb veel narigheid meegemaakt, maar gelukkig kan ik dat nu achter mij laten. Ik hou van het leven en van de mensen om mij heen.”

Woroud is gestart met een stage periode bij Ekoplaza Den Bosch en Ekoplaza Nijmegen Ziekerstraat. Hiermee groeide haar enthousiasme en ambitie om zelf te gaan ondernemen voor Ekoplaza. Sandra Wijnia, opleidingscoördinator en winkelbegeleiding Ekoplaza: "Vanaf het eerste gesprek heeft Woroud me het gevoel gegeven dat ze er voor 100% voor wil gaan. De gesprekken met collega’s die daarop volgde, hebben dat alleen maar bevestigd. Ze heeft ze er hard voor geknokt om een Nederlands paspoort te krijgen en de Nederlandse taal eigen te maken. Het is niet makkelijk geweest, maar ze heeft haar doel nooit uit het oog verloren. Haar visie op voeding, duurzaamheid en biologisch past goed binnen het ondernemerschap wat we zoeken bij Ekoplaza." 

Vanwege haar bijzondere situatie heeft het hele proces tot aan de start in de winkel bijna een jaar geduurd. Woroud: “Met name bij de kredietverstrekkers ben ik tegen veel dichte deuren opgelopen. Ekoplaza heeft mij vanaf het begin erg geholpen en me thuis laten voelen. Bij het uitgebreide trainingsprogramma dat ze bieden, komen alle facetten van het ondernemen aan de orde. Ik heb binnen Ekoplaza ook zes weken stage gelopen, dat was niet alleen erg leuk, maar ook heel waardevol. Nu ik mijn draai heb gevonden, kan ik me richten op de toekomst. De eerste jaren ga ik werken aan de basis: de winkel moet goed staan en soepel functioneren. Zodra dat het geval is kan ik mogelijke vernieuwingen doorvoeren, want ik heb allerlei ideeën voor bijzondere productinnovaties!”