05 apr. 2018 lokaal

Het mechanisme van statiegeld werkt écht!

img

De statiegeldactie van het Ekoplaza filiaal in Groningen is meer dan geslaagd te noemen. Wout Havinga van Ekoplaza Groningen wilde heel de maand april kleine plastic flesjes en blikjes retour nemen voor 0,10 cent per stuk. Nog geen week na de start heeft Wout echter al besloten om de actie te staken: "In nog geen vier dagen zaten we al op 10.000 en inmiddels zijn er al 15.000 stuks ingeleverd. Hiermee is ons punt gemaakt." Wout heeft de inwoners van Groningen en tevens de rest van Nederland laten zien dat het mechanisme van statiegeld écht werkt!

Ekoplaza ziet statiegeld op kleine flesjes en blikjes als een kans voor het milieu. Als enige supermarkt zijn wij vóór de invoer hiervan. Als énige... “Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld – misschien – wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen de milieuorganisaties Recycling Netwerk, Greenpeace Nederland, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee in een gezamenlijke mededeling. Ook wij willen stappen maken en samen met jullie als klant, handelen naar een schoner milieu. 

Wout heeft de statiegeld actie zelf bedacht. "Ik wilde iets geks doen en kijken of het aan zou slaan. Binnen Ekoplaza is veel aandacht voor plasticvrij en de samenwerking met de Plastic Soup Foundation. Onlangs bracht ik een bezoek aan de plasticvrije pop-up store in Amsterdam en vervolgens kwam ik op dit idee. Ekoplaza ziet in statiegeld op kleine blikjes en flesjes een kans voor het milieu en ik besloot om niet te gaan wachten op de politiek." 

Er staan 10 big bags vol met plastic flessen en blikjes in het magazijn van de winkel aan de Nieuwe Ebbingestraat, geeft Wout aan. "Opvallend is dat het overgrote merendeel blik is." Mensen kwamen overigens niet alleen met eigen blikjes aan. "Volgens mij hebben ze de hele binnenstad schoongemaakt. Iemand vertelde zelfs dat hij met een bootje blikjes en plastic flessen uit de gracht heeft gevist.”