14 dec. 2021 nieuws

Ekoplaza uitgeroepen tot meest diervriendelijke supermarkt

img

Superlijst is een halfjaarlijkse vergelijking van supermarkten door Questionmark, die inzichtelijk maakt wat supermarkten doen om het Nederlandse voedingspatroon duurzamer en gezonder te maken. In deze derde editie belichten zij het thema Dierenwelzijn, met als hoofdvraag: welke supermarkten nemen de leiding op het gebied van dierenwelzijn? In dit onderzoek komt Ekoplaza naar voren als meest diervriendelijke supermarkt. Als enige van alle onderzochte supermarkten leggen wij de verantwoordelijkheid voor een diervriendelijke keuze niet bij de klant.ekoplaza-biologisch-diervriendelijke-benchmark

Steven IJzerman, Kwaliteitsmanager bij Ekoplaza, heeft het onderzoek van Questionmark begeleid: “We zijn blij dat de inspanningen van de afgelopen jaren gezien worden. In dit onderzoek komen we wederom uit de bus als voorloper. En daar zijn we trots op! We willen een goede balans tussen plantaardige en dierlijke producten in het schap. Daarom bieden we een grotendeels plantaardig assortiment en vindt de klant in de winkel dubbel zoveel vleesvervangers als vlees. Want wanneer we meer plantaardig en minder vlees eten, krijgen we balans. Op het bord, in de landbouw en op de aarde.”

Biologisch als ondergrens
Ekoplaza verkoopt dierlijke producten uitsluitend met het strengste keurmerk voor dierenwelzijn dat in Nederland beschikbaar is (Beter Leven Keurmerk met 3 sterren). Uit het onderzoek blijkt dat we als enige supermarkt biologisch (BLK3, het hoogste niveau van dierenwelzijn binnen het Beter Leven-systeem) als ondergrens hanteren voor álle vlees- en zuivelproducten en verse eieren. “We werken er binnen onze keten hard aan om bij de dierlijke producten die we aanbieden, dat met respect en aandacht voor het dier te doen. Ons fundament is 100% biologisch en dat geeft automatisch de hoogste standaarden voor dierenwelzijn. Daar bovenop werken we nauw samen in een transparante keten. Met alle leveranciers van dierlijke producten werken we continu aan verdere ontwikkeling van de dierenwelzijnsnormen. Respectvol handelen en de waarde van het dier staan hierbij voorop. Waar het biologische keurmerk dit niet garandeert, zoals bij vis, werken we zelf aan welzijnsnormen,” aldus Steven.

Duurzame visserij
Uit het onderzoek van Questionmark blijkt dat Ekoplaza vergeleken met ander supermarkten de meeste actie onderneemt om het welzijn van vissen te verbeteren. Steven: “Alles wat biologisch gecertificeerd kan worden, bieden we biologisch gecertificeerd aan. Echter zijn er een aantal uitzonderingen, waaronder producten uit de zee. Doordat vis in de vrije natuur zwemt, is het ongecontroleerd en dat zorgt ervoor dat het niet biologisch gecertificeerd kan zijn. Om de meest logische keuze te maken, gaat er veel aandacht uit naar het visassortiment. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor onafhankelijke toetsing met opgestelde richtlijnen van de erkende organisatie Good Fish Foundation. Samen met hen leggen we de lat hoog voor vissenwelzijn."

Niet stunten met dierlijke producten
In tegenstelling tot vele supermarkten, kiest Ekoplaza niet voor wekelijkse vleesacties in de actiefolder, maar juist voor plantaardige alternatieven. Steven: “In de monitor troffen de onderzoekers bij Ekoplaza slechts 30 dierlijke producten in de aanbieding, waar dat bij de overige supermarkten er gemiddeld 400 waren. Mede hierdoor sturen we als enige supermarkt gericht op het verminderen van de verkoop van dierlijke producten.

Eerdere Superlijsten door Questionmark
In de eerste Superlijst Gezondheid bekeek Questionmark in 2020 hoe supermarkten mensen helpen gezond te eten door de samenstelling van assortiment, aanbiedingen, winkelinrichting en doelstellingen. Ook hier stond Ekoplaza bovenaan in de Superlijst Gezondheid. In de tweede editie van de Superlijst belicht Questionmark het thema Groen: in hoeverre stimuleert de supermarkt een voedingspatroon dat bijdraagt aan natuurbehoud en een gezond milieu. Ook hier komt Ekoplaza in dit onderzoek naar voren als voorloper in de praktijk.

Meer lezen over de verantwoordelijkheid welke we bij Ekoplaza nemen voor dierenwelzijn? In deze informatiebundel geven we inzicht in de verdere keuzes die wij maken aangaande dit onderwerp. Bekijk ook het artikel van Questionmark over de publicatie.