28 mrt. 2024 gezonde bodem

Ekoplaza enige super die meer plantaardige dan dierlijke eiwitten verkoopt

img

Vandaag is de eerste landelijke meting van de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten verkocht door retailers over het jaar 2023 gepresenteerd. Deze meting (De Eiweet monitor) door de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland laat zien waar supermarkten gezamenlijk staan en toont inzicht in de landelijke opgave om de eiwittransitiedoelstellingen te behalen. In de meting omtrent eiwittransitie onder supermarkten komt Ekoplaza als koploper naar voren.

De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld dat in 2030 de eiwitten in het dieet van de gemiddelde Nederlander voor 50% bestaat uit plantaardige bronnen en voor 50% uit dierlijke bronnen. Als biologische supermarkt hebben we ons gecommitteerd aan dit doel. Volgens de Eiweet monitor lopen we hierop vooruit, gezien we het afgegeven doel voor 2030 in 2024 reeds hebben behaald. De meting laat zien dat Ekoplaza al veel plantaardige stappen heeft gezet en is op dit moment de enige supermarkt die meer plantaardige dan dierlijke eiwitten verkoopt. Ons streven is bijgesteld naar het verkopen van 60% plantaardige eiwitten tegenover 40% dierlijke eiwitten in 2030. Lorenzo van Nistelrooij, kwaliteitsmedewerker Ekoplaza: "We zijn trots dat Ekoplaza het landelijke doel van 2030 al heeft behaald. In lijn met onze doelen, blijven we de komende jaren stappen maken om een verschil te maken in de groene transitie." 

Plantaardige eiwitten inspiratie
Niet alleen met productaanbod in de winkel stuurt Ekoplaza op dit doel. Ook inspireren we klanten om vaker te koken met plantaardige eiwitten. Met regelmaat delen we recepten met bijvoorbeeld peulvruchten in ons magazine Lekker Weten of op ekoplaza.nl. Peulvruchten bevatten veel vezels en (net als vlees) bevatten ze ijzer, eiwit en verschillende B-vitamines. De kleine superboontjes zijn daarmee een goede en lekkere vervanger voor vlees. Hiermee helpen we de klant om anders te koken, gezonde keuzes te maken en tevens om de milieuvoetafdruk te verkleinen.

De Eiweet monitor 
De Eiweet methodiek is ontwikkeld door de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland, samen met vertegenwoordigers van Nederlandse supermarkten en experts van Questionmark en Natuur&Milieu. Het is een methode om het aandeel dierlijke en plantaardige eiwitten te meten in alle producten die in de supermarkt worden verkocht en geschikt zijn voor humane consumptie.

In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is een Landelijke supermarkt eiwitverhouding tot stand gekomen. De eerste landelijke meting over het jaar 2023 laat zien waar de supermarkten gezamenlijk staan en toont inzicht in de landelijke opgave om de eiwittransitiedoelstellingen te behalen.

Bekijk het volledige rapport