11 okt. 2023 column

Eiwittransitie: kies vaker voor plantaardig!

img

Één van de meest simpele manieren om duurzamer te leven is om vaker voor plantaardige voeding te kiezen. Vervang je het stukje vlees door een plantaardige burger, dan garanderen wij je een lekker alternatief met echte ingrediënten zonder geknutsel. Wist je dat ons assortiment vleesvervangers in de winkel, waarvan 75% vegan, bijna 2x zo groot is als ons aanbod in vlees? Wij zorgen er met dit verschil voor dat de verkoop van vleesvervangers ieder jaar weer groter wordt om zo de eiwittransitie een boost te geven. 

Bij Ekoplaza zijn we fan van plantaardige eiwitten. Deze zitten barstensvol vezels, vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Niet alleen goed voor jou, maar ook voor bodem, klimaat en biodiversiteit. Het haalt bijvoorbeeld stikstof uit de lucht en slaat 't op in de plant. 

Naast vleesvervangers zijn er zijn nog veel meer manieren om vaker plantaardig te eten. Met ons uitgebreide schap plantaardige dranken, toetjes, kaas, gebak en broodbeleg is de keuze voor plantaardig eigenlijk heel makkelijk te maken. In ons koelverse zuivelschap is 30% van de producten plantaardig, zoals vegan variaties op yoghurt of Skyr. En in ons ongekoelde zuivelschap is de omzet van het aandeel plantaardige producten zelfs 94%! Dat komt doordat we het plantaardige alternatief altijd direct ernaast zetten in het schap. Zichtbaarheid is belangrijk. En het is vaker in de aanbieding. Dat helpt ook.

Eiweet Methodiek
We monitoren de overgang naar meer plantaardige eiwitten bovendien met een nieuwe methodiek. De Nederlandse overheid heeft een doel gesteld voor de eiwittransitie: niet later dan in 2030 moet de verhouding tussen plantaardig en dierlijk eiwit hetzelfde zijn zoals Nederland die in 1950 kende: 50/50.

Om de consumptie van eiwit en de verschuiving daarin te meten, is de Eiweet Methodiek ontwikkeld, in een samenwerking van supermarkten en onder meer onafhankelijke denktank Questionmark. Op deze manier kunnen we de eiwittransitie nauwkeurig meten en de juiste strategie ontwikkelen om duurzame voedingskeuzes van consumenten te stimuleren. Bijvoorbeeld door lekkere recepten te bieden met peulvruchten. 

Bekijk peulvruchten recepten