10 jan. 2024 authentieke smaak

Eiwit: wat is het en voor welk product kan je het beste kiezen?

img

Proteïnen, eiwitten: hoe zit het nou eigenlijk? We zetten alle feiten over eiwitten uit zuivel voor je op een rijtje.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten - ook wel proteïnen genoemd - zijn essentiële bouwstenen voor je lijf. Niet alleen voor mensen met een actieve leefstijl, maar voor iedereen. Ze zijn van essentieel belang voor ons lichaam en daarom onontbeerlijk in onze dagelijkse voeding. Eiwitten zijn nodig voor allerlei belangrijke regelprocessen in het lichaam. Het zijn belangrijke bouwstenen van onze spieren en botten, ze dragen bij aan de groei en het onderhoud van spiermassa. Kortom: eiwitten zijn onmisbaar in ieder gebalanceerd voedingspatroon. 

Verlies en aanvullen van eiwit

We raken iedere dag een beetje eiwit kwijt. Via urine worden bijvoorbeeld de restjes enzymen (dat zijn ook eiwitten) afgevoerd, maar ook via afgebroken spierweefsel. Om te voorkomen dat spierweefsel verloren gaat moet je ervoor zorgen dat je iedere dag voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten gaan niet alleen de afbraak van spieren tegen, ze ondersteunen het lichaam ook om nieuw spierweefsel te maken. Voor sporters zijn eiwitten dus extra belangrijk. 

Hoeveel eiwitten dien ik per dag binnen te krijgen? 

Hoeveel eiwitten je per dag binnen dient te krijgen, is afhankelijk van lichaamsgewicht, leeftijd en omstandigheden. Het algemene advies van het Voedingscentrum is dagelijks 0,8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht. Sommige groepen hebben wat meer nodig, bijvoorbeeld als je veel sport, zwanger bent of een vegetarische en/of veganistische leefstijl hebt. In plantaardige eiwitten zitten namelijk soms minder essentiële aminozuren, hebben niet de optimale verhoudingen en zijn soms moeilijker te verteren. Daarom is het belangrijk dat je bij een vegetarische en/of veganistische leefstijl je eiwitten uit verschillende plantaardige bronnen haalt.

Voor welk product kan ik het beste kiezen? 

Kwark, skyr, shakes en poeders, er is van alles op de markt met een hoog eiwitgehalte. Kun je het beste kiezen voor een product dat van nature eiwitrijk is of iets met toegevoegde eiwitten? Producten met extra porteïne hebben bij sommige mensen een gezonder imago, maar dat is niet altijd juist. Veel zuivel met toegevoegde eiwitten bevat vaak ook veel andere (niet altijd even gezonde) toevoegingen en suikers. Het is daarom belangrijk om op de achterkant van een verpakking naar de voedingswaarden en ingrediënten te kijken om te zien wat er werkelijk in het product zit. Daarnaast zijn er veel natuurlijke eiwitrijke zuivelproducten die zonder toevoegingen al boordevol eiwit zitten. Skyr en (volle en magere) kwark naturel of vanille- en aardbeienkwark bijvoorbeeld. Ook Bulgaarse yoghurt en yoghurt Griekse stijl zijn een bron van eiwit.