01 nov. 2023 respectvol handelen

Een winkel met een franchiseformule is echt een verademing

img

Een goed verhaal, eerlijke producten en niet hoeven twijfelen of je de juiste keuze maakt. Op welke locatie je ook een Ekoplaza-vestiging binnenstapt, het gevoel is altijd hetzelfde. Ekoplaza wil niet alleen een biologische supermarkt zijn, maar een beweging die streeft naar een gezondere planeet. Dat doen we samen met al onze winkeliers, we hebben inmiddels al bijna 100 vestigingen in heel Nederland en België. 

Nieuw avontuur
De enthousiaste zussen Mika en Daphne Hoebé runnen een van die winkels. In 2018 gingen ze als jonge ondernemers het avontuur aan en werden franchisenemer onder de Ekoplaza-vlag. Daphne vertelt: "Het grappige is, we zijn hier eigenlijk door een toevallige samenloop van omstandigheden terechtgekomen. WE werkten allebei in een compleet andere branche. Ik verkocht planten en mijn zus Mika is van origine ergotherapeut. Op een verjaardag hoorde Mika dat de natuurvoedingswinkel in Winterswijk te koop stond. We zijn grootgebracht met biologisch eten en kwamen hier in onze jeugd regelmatig. Mika hoorde dat de oud-eigenaren met pensioen gingen. Toen we elkaar de volgende dag zagen vroeg ze als grapje of dat niet een leuke uitdaging voor ons zou zijn. Wat gekscherend begon met een beetje dagdromen, bleek een schot in de roos: we besloten samen in een nieuw avontuur te stappen. Als je het niet probeert dan weet je ook niet hoe het is." Na een aantal gesprekken met vrienden, familie en de bank werd definitief de hand geschud: de zussen waren de nieuwe eigenaren van Ekoplaza Winterswijk. Daphne vervolgt: "Ik was onder de indruk van hoe die gesprekken liepen. Heel open en respectvol. Ekoplaza stopte er echt veel tijd en moeite in om alles in goede banen te leiden. Niet alleen voor ons, maar ook zodat de oud-eigenaren met een goed gevoel de deur achter zich dicht konden trekken. Dat was oprechte betrokkenheid, dat voelde meteen goed."

Samen sterker
Iedere winkeleigenaar die onderdeel is van de Ekoplaza-franchiseformule krijgt uitgebreide ondersteuning bij het opzetten en runnen van de winkel: van locatiekeuze en winkelinrichting tot marketing, training en advies. Inmiddels hebben Daphne en Mika al bijna zes jaar hun eigen winkel in Winterswijk en zijn ze nog steeds dolblij dat ze destijds de stap durfden zetten. "Een winkel hebben met een franchiseformule is echt een verademing. Je bent zelfstandig, maar hebt een hele batterij aan diensten en kennis waar je gebruik van kan maken en op kunt vertrouwen. Samen sta je sterker. Veel dingen worden voor je geregeld, van marketing en promotie, tot inkoop en scholing. Dat soort dingen kunnen we zelf loslaten zodat we ons volle bak kunnen richten op de winkel en klanten helpen. Dat geeft als ondernemer heel veel rust. In ruil voor die ondersteuning vanuit het hoofdkantoor draag je als franchisenemer maandelijks een bedrag af. Er zit dus wel een kostenplaatje aan, maar daar krijg je ontzettend veel voor terug. De communicatie is ook heel prettig. Het is een groot bedrijf, maar het voelt heel kleinschalig en benaderbaar. Ekoplaza is nauw betrokken bij alle winkels en ze kennen onze namen. Dat is op veel plekken wel anders."

Samen voor een betere wereld
Geert-ekoplaza-biologisch-lekkerweten-herfst2023-winterswijk-geertjansmits-franchiseJan Smits is formulemanager bij Ekoplaza, samen met een aantal winkelbegeleiders staat hij winkeliers dagelijks bij. "Daphne en Mika zijn een geweldig voorbeeld van klein beginnen en zonder veel investering een winkel op te bouwen vanuit klantgerichtheid en gastvrijheid. Daar heb ik ontzettend veel respect voor. De missie van Ekoplaza is om met alle franchisenemers gezonde, biologische en eerlijke producten toegankelijk te maken voor iedereen, zonder concessies te doen aan kwaliteit of smaak. Met onze ondernemers werken we samen op basis van kracht. We geven ze graag zoveel mogelijk ruimte om lokaal te ondernemen en zelf hun koers te bepalen, wij ondersteunen en begeleiden waar nodig. Ik heb, samen met mijn team van winkelbegeleiders en vakspecialisten van o.a. marketing en kwaliteit bijna dagelijks contact met alle winkeliers. We kennen elkaar goed. Dat we met onze manier van werken op de goede weg zijn laat ook de enige tijd geleden geïntroduceerde Nederlandse Franchise Code (NFC) zien. Die werd ingevoerd, omdat in sommige branches franchisenemers onder andere financieel sterk benadeeld werden. Wat bleek? Wij voldeden al volledig aan de franchisecode. We staan voor eerlijk met elkaar omgaan. Dat zie je in ons assortiment terug, maar ook in onze samenwerking. Wanneer je je aansluit bij Ekoplaza stap je in een groeiende familie van duurzame en gezonde winkels. Dat is niet zomaar een franchise-kans, maar een avontuur waarin je een positieve impact kunt hebben op de wereld om je heen. Samen bouwen we aan jouw succes en het succes van Ekoplaza. Laten we samen de wereld een stukje groener maken!"


Meer weten? 
Bij Ekoplaza geloven we dat elke stap telt en dat kleine veranderingen grote impact kunnen hebben. Door franchisenemer bij Ekoplaza te worden, maak je deel uit van een beweging die de wereld gezonder en duurzamer wil maken. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen. Wil je meer weten over de mogelijkheden en onderdeel uitmaken van de Ekoplaza-familie? Neem dan contact op via klantenservice@ekoplaza.nl.