03 jan. 2024 groeiende natuur

Een betere wereld begint bij jouw goede voornemens

img

Heb jij al een lijstje in je hoofd? Minder snoepen, vaker sporten, kilootje afvallen.. Meestal staan onze goede voornemens in het teken van onze gezondheid. Misschien is het een idee om dit jaar ook een wereldvriendelijk voornemen in je rijtje te zetten. Ekoplaza helpt je op weg met een paar tips. Zit er iets voor je tussen? Of doe je dit allemaal al? Dan is het simpel: ga zo door!

Aardig eten
Een nieuw jaar! Een mooi moment om plantaardig(er) te gaan eten. Daarmee doe je iets voor de natuur én voor jezelf. Plantaardig houdt in dat je vlees, vis en zuivel vervangt door andere voedzame producten zoals peulvruchten, plantaardige drinks of vegavariaties. Wist je dat ons eetgedrag de grootste oorzaak is van natuurverlies wereldwijd? Wil je weten hoe plantaardig jij al eet? Op www.aardigeten.nl vind je een toffe test om dat te ontdekken.

Minder in de kliko: 3 tips!
Recycle, re-use, consuminderen; je ziet steeds meer initiatieven om minder weg te gooien. Vooral minder voedselverspilling is een van de belangrijkste aandachtspunten om klimaatverandering tegen te gaan. We geven je 3 tips!

  1. First in, first out: deel je koelkast zo in dat wat het eerst bederft vooraan staat. Of ruim een apart schap hiervoor in.
  2. TGT en THT: kijk goed naar het etiket. TGT betekent te gebruiken tot en daarna niet meer. Maar THT is tenminste houdbaar tot. Kijk, ruik en proef voor je iets weggooit. Vaak kun je het nog prima eten.
  3. Wegen! Maak niet te veel eten door droge ingrediënten af te wegen. Reken voor rijst, granen en peulvruchten 60 gram p.p. Voor pasta 125 gram p.p. (voor grote eters), anders is 100 gram voldoende.
Houd het kort
Van boer tot bord, houd het kort. Ofwel: koop nog vaker lokaal en van het seizoen. In dat geval reist je eten minder kilometers en dat betekent minder CO2-uitstoot. Ook is er minder verpakkingsmateriaal nodig. Dit heeft effect op een betere wereld. Door het doen van je boodschappen bij Ekoplaza houd je daar al rekening mee. Wij staan voor een korte keten van boer tot bord; onze producten reizen niet de halve wereld over. Wist je trouwens dat we in onze winkels ook regionale producten verkopen? Kijk eens wat het aanbod is bij jouw Ekoplaza. Daarmee help je niet alleen de boeren en bedrijven uit je eigen streek, je verlaagt ook nog eens je ecologische voetafdruk. 


Meer plantaardig? Kies voor bonen!
De bonen van La Bio Idea zijn nu ook verkrijgbaar in 200 gram blikjes. Ideaal voor kleinere huishoudens. Heerlijk door een salade of als topping op allerlei gerechten. Ze zijn er in drie varianten: kikkererwten, rode kidneybonen en beluga linzen. De blikjes zijn de eerste die in een nieuw jasje verschijnen. Het design verwijst naar de Siciliaanse herkomst van La Bio Idea en is geïnspireerd op de kleurrijke tegeltjes die je overal op het eiland ziet.

Bekijk La Bio Idea bonen

Lokale én wereldse falafels
Lokaal en toch werelds? Het klinkt paradoxaal, maar dit is de beste manier om de smaakvolle falafels van La Vie Est Belle te omschrijven. Deze producent van veggie en biologische producten weet lokale ingrediënten om te toveren in wereldse smaken. De Italiaanse, Griekse en Mexicaanse falafels zijn namelijk gemaakt van producten van lokale boeren en telers uit... België! Duurzaam, lokaal geteelde ingrediënten en ongekend smakelijk. Conclusie; niet alleen wat je van ver haalt is lekker. De verschillende varianten zijn te vinden in jouw Ekoplaza-winkel. 

Bekijk La Vie Est Belle falafel