24 nov. 2022 column

DIY: kerstkrans met gedroogd citrus

img

Vind je het lastig om cadeautjes te verzinnen voor mensen die eigenlijk alles al hebben? Met zelfgemaakte cadeaus maak je iedereen blij. Begin nu al met stekkies maken van de kamerplant die bij jou in de vensterbank weelderig groeit. Of bak je favoriete koekjes en geef alle decembervisite een zakje - met het geheime recept erbij. En die warme wanten? Zelf gebreid, mooi ingepakt, onder de boom! Of ga aan de slag met een mooie kerstkrans. 

Deze kerstkrans maak je zelf met gedroogde citrus en kaneel. Succes verzekerd en het ruikt nog heerlijk ook!

  • Begin (een dag of langer van tevoren) met het drogen van het citrusfruit
  • Verwarm de oven voor op 100°C. Snijd met een scherp mes een sinaasappel, citroen of grapefruit in dunne schijfjes. Dep de schijfjes aan beide kanten droog met keukenpapier en leg ze daarna uit elkaar op een ovenrooster zonder bakpapier eronder. Droog ze 2,5 tot 4 uur in de voorverwarmde oven. Hoelang het precies duurt, moet je even testen. Kijk elke drie kwartier even of alles goed gaat en draai de schijfjes voorzichtig om. Zijn de schijfjes genoeg ingedroogd? Laat e dan nog 24 tot 48 uur verder indrogen op een rooster in de keuken. 
  • Maak met ijzerdraad en groen (bijvoorbeeld conifeergroen, kersttakjes of hulst) een krans. Strik de citrusschijfjes en kaneelstokjes erop. Klaar!