09 mrt. 2019 column

De natuur als belangrijkste leverancier van voeding

img

Drs. Richard de Leth is ervan overtuigd dat de mens het beste functioneert op oervoeding, omdat onze genen nog precies hetzelfde zijn als toen. Richard: "De gifvrije supermarkt is een enorm krachtig initiatief van Ekoplaza. Toch vind ik het ook verbazingwekkend dat dit zo bijzonder is, omdat het de norm zou moeten zijn. Althans, de natuur was oorspronkelijk de belangrijkste leverancier van voeding, en dus was er altijd een gifvrije biologische supermarkt in de buitenlucht. Het wordt tijd om norm en afwijking weer om te draaien!"

Opruimen van de gifbelt in je lichaam
"Als we onszelf niet vergiftigen, hoeven we ook niet te ontgiften. Detox lijkt een heilige graal, maar is altijd een gevolg van een leefstijl met gif. Of anders gezegd: als je zorgt dat er geen gifstoffen binnen komen, hoef je later ook niet te ontgiften. Op dit moment hebben veel kinderen en volwassenen gezondheidsklachten door een overmaat aan gifstoffen. Ik test dit veelvuldig in mijn praktijk. Van metingen in urine, bloed tot haar. Veel klachten – van moeheid, concentratieproblemen, huidklachten tot ontstekingsziekten – verbeteren als je de gifbelt in het lichaam opruimt.

Ik ben enorm blij dat Ekoplaza een veilige haven biedt om gifvrij boodschappen te kunnen doen. Gifstoffen hebben veel verstorende effecten in het lichaam, en hebben een negatieve invloed op onze vitaliteit. Maar waarom zou je een gifbelt later gaan opruimen als je er ook voor kunt zorgen dat er geen gifbelt ontstaat? Juist. Doe jezelf – en je lichaam – een plezier. Eet gifvrij, en vergeet vooral niet te genieten." Aldus Richard.

De natuur domineren, dwingen en beheersen 
Richard: "Adam en Eva leefden in het Hof van Eden. Alle voeding die ze aten en dronken was biologisch, lokaal en volgens de seizoenen: het was per definitie troepvrij. De mensheid breidde uit en we verspreidden ons over de hele wereld. Er ontstonden dorpen, landbouw en veeteelt.

De mens ging de natuur meer en meer sturen. Althans, de natuur laat zich niet sturen en heeft zijn eigen wetten. De mens dacht de natuur wel te kunnen beheersen en ging steeds meer onnatuurlijke middelen inzetten om de natuur te kunnen domineren, dwingen en beheersen. Gif – van herbiciden, pesticiden en chemische stoffen – deden hun intrede in de voedingsketen. Inmiddels gaan we steeds meer in kringlopen denken. We beseffen dat alles met elkaar is verbonden. Dat de gewassen afhankelijk zijn van bestuivers, en dat lokaal gif dat ergens wordt gedumpt ook een kilometer verderop meetbaar is. De huidige wereld is een groot wereldwijd chemisch experiment: we vervuilen ons eigen nest.

Toch is er hoop. Steeds meer mensen en bedrijven zetten zich in om de aarde duurzamer en gezonder te maken. Hoe mooi zou het zijn als we de wereld vitaler aan de volgende generatie kunnen doorgeven?"

avatar

Richard De Leth

Oprichter OERsterk

Drs. Richard de Leth is ambassadeur van Ekoplaza en oprichter van OERsterk, een praktijk voor Integrale Geneeskunde in Heemskerk. Zijn visie is dat ziekte voortkomt uit verloren gezondheid.