12 dec. 2022 column

De missie van Ekoplaza: samen impact maken door het anders te doen

img

Erik Does is algemeen directeur van Ekoplaza. De feestdagen zijn er om samen te feesten, maar het is ook een tijd voor bezinning. Hoe kijken we naar de wereld en wat kunnen we anders doen om meer positieve impact te maken? Dit is zijn visie. 

Beste Ekovrienden, 

Mijn ouders stelden zich ruim 40 jaar geleden de vraag: 'Wat als het anders kan? Wat als wij, ook ándere mensen kunnen helpen om betere keuzes te maken. Elke dag. Met de dagelijkse boodschappen?' Ze wilden werken vanuit hun hart en laten zich leiden door wat echt van onschatbare waarde is: de gezondheid van ons en onze planeet. Met deze gedachte is in 1980 de allereerste biologische winkel in Amsterdam geboren. 

Door de jaren heen zijn we op zoek gegaan naar partners die het lef hebben om dingen écht anders te doen. En dat lukt ons want wij zijn met steeds meer. Meer boeren, telers en vissers. Meer vaders en moeders, meer kenners en liefhebbers. Steeds meer mensen die denken aan de toekomst. 

Het huidige voedselsysteem loopt vast door de drang naar zoveel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk. Maar wij krijgen samen het systeem in beweging. Ons doel? Overstappen naar een voedselketen die écht lekker, gezond en goed eten toegankelijk maakt voor iedereen. Dat begint al op de akker van de boer en eindigt op ons bord. Dat betekent aandacht voor herkomst en manier van produceren, maar ook voor verpakking en transport. We geven onze voeding weer in handen van familiebedrijven. Zo voorkomen we de nadelen van grootschaligheid en belangrijker nog: het zorgt voor passie. Want echte passie leidt tot kwaliteit. 

We zijn zelf ook een familiebedrijf. We gaan langdurige relaties aan en luisteren wat onze partners bijzonder maakt. We geven ze de ruimte om producten te maken waar zij, en dus wij, écht trots op kunnen zijn. Maar dit is alleen mogelijk als we hen een eerlijke prijs geven voor wat ze maken. Genoeg om milieu- en diervriendelijk te kunnen werken en te zorgen voor een duurzaam bestaan. 

Dat doel bereiken we alleen als we iedereen zover krijgen om mee te doen. Elke dag met de dagelijkse boodschappen de wereld veranderen. Of op z'n minst om een begin hiermee te maken. En het leuke is; het kan al met kleine beetjes, kleine stapjes. Met hoe meer we zijn, hoe groter de impact. Hoe duurzamer het effect. We laten zien dat als je doet waar je hart ligt, dit aanstekelijk werkt en je ook daadwerkelijk een verschil kunt maken. Dat hoop ik samen met jullie ook het komend jaar weer te bewerkstelligen. 

Ik wens iedereen een heel mooi 2023 toe!

Erik Does


avatar

Erik Does

CEO Ekoplaza

Erik Does is directeur van Udea, het moederbedrijf achter de biologische supermarktketen Ekoplaza. Behalve gezonde, biologische voeding maakt Erik zich hard voor een plasticvrije samenleving.