14 sep. 2021 nieuws

De eerste bio-watermeloenen uit volle Hollandse grond

img

Onze biologisch teler Joep van de Bool heeft de eerste biologische watermeloenen uit de volle grond geleverd. Na het succes met de zoete aardappelen en flespompoenen hebben ze dit jaar één veld van 0,4 hectare beplant met watermeloenen, Galia- en Charentain-meloenen. "Het was niet zo'n succes als ik gehoopt had, maar we zijn begonnen met de afzet van in de volle grond geteelde Hollandse biologische watermeloenen", vertelt Joep vanuit het Limburgse Neer. De biologische watermeloenen vind je in de winkel onder het merk Puur NL. "We hebben gemikt op watermeloenen van 1 tot 1,5 kilo. Dit is de maat waar vanuit de consument de meeste vraag naar is. Hiervan hebben we er zo'n 2.500 tot 3.000 kunnen oogsten. De smaak is gelukkig hartstikke goed. Ze hebben de lekkere bite die zo kenmerkend is voor de watermeloen."

Twijfel over vervolg
De omstandigheden werkten volgens Joep dit jaar niet bepaald mee. "Deze teelt valt en staat met het weer. Je hebt voor de watermeloen echt zomers weer nodig, zoals vorig jaar. Deze zomer begon goed. Juni verliep prima, maar daarna werd het te nat. Op een gegeven moment werd al het blad ziek. Ik weet eerlijk gezegd echt niet of we met deze teelt verder gaan. Wel hebben we laatst een Spaanse teler op bezoek gehad. Die heeft ons wat tips en tricks gegeven, waardoor we exact weten wat we beter kunnen doen in deze teelt."

Waarom watermeloen?
Bij tuinderij van Joep willen ze blijven innoveren. Dat is ook de reden dat ze hebben besloten om watermeloenen te gaan telen. "We hebben inmiddels bewezen dat we prima zoete aardappelen en butternut pompoenen in de Nederlandse vollegrond kunnen telen, daarom besloten we om dit ook eens met de watermeloen te proberen. We willen altijd een gewas op de plank hebben liggen waarmee we kunnen verrassen en echt iets unieks bieden. Vorig jaar hebben we een test gedaan met 250 planten. Dit ging prima. Jammer dat dit jaar de omstandigheden niet in ons voordeel werkten," besluit Joep.