01 okt. 2020 nieuws

De belofte van 'You Will Grow'

img
Het huidige landbouw- en voedselsysteem is onhoudbaar. Hierover zijn onafhankelijke VN-rapporten allang heel duidelijk. Ook de EU-plannen in de Green Deal roepen op om in beweging te komen en bewuste keuzes te maken. Daarbovenop lijkt corona ervoor te zorgen dat dit hét moment is om de wereld van morgen te veranderen. Als biologisch pionier doen we dit bij Ekoplaza al jaren. Wat je bij ons ook kiest, alle producten hebben ‘biologisch’ als minimale kwaliteit, met een authentieke en eerlijke smaak en bomvol stofjes die zorgen voor vitaliteit.
 
Zo lekker en makkelijk kan het zijn
De Commissie Remkes zei het al eerder: het stikstofprobleem komt na corona keihard terug. De gangbare landbouw is hier deels verantwoordelijk voor. Door je boodschappen in onze 100% biologische supermarkt te doen maak je een verschil. Divers onderzoek laat zien dat biologische landbouw fors beter scoort op biodiversiteit dan gangbare landbouw en tevens worden we er als mens beter van. Als je kijkt naar de biodynamische landbouw (BD), dan beschouwen onze telers de natuur niet als vijand of als een hindernis die overwonnen moet worden, maar als  bondgenoot. In samenwerking met de natuur telen zij waar het seizoen om vraagt. Zo wordt in hun gifvrije en circulaire landbouwcultuur veel meer waarde geschapen dan alleen de prijs voor voedsel en blijft de eigenheid van dieren gewaarborgd. Daarvoor stelt de BD-landbouw extra eisen bovenop de biologische normen. De boeren schenken waardevolle aandacht aan mensen die extra zorg nodig hebben, laten kinderen via educatieprogramma’s ervaren hoe hun voeding groeit en houden plek vrij op hun bedrijf voor de natuur.
 

De belofte van ‘You will Grow’
Groei staat in economische betekenis vaak voor geproduceerde consumptiegoederen die schade brengen aan natuur, milieu en onze levenskwaliteit. Voor BD-boeren is groei verbonden met de positieve kant van het leven: persoonlijke ontwikkeling, de groei van planten en dieren en de toename van biodiversiteit, levenskwaliteit en vitaliteit. Koop je biodynamische producten,  herkenbaar aan het Demeter keurmerk, dan beloven zij dat jij meegroeit. Je draagt bij aan je eigen vitaliteit en aan de groei van een landbouwmethode die onze natuurlijke hulpbronnen in stand houdt in plaats van vernietigt. Tijdens de Demeter-weken (28 spetember tot 9 oktober) hebben we op de winkelvloer extra aandacht voor deze boeren en maak je met enkele van hen kennis, zoals met onze teler Krispijn van den Dries.

Ontmoet onze bio-helden
Krispijn zijn vader was pionier in de Noordoostpolder. Ook in de jaren ‘80 was er al veel discussie over de positie van de landbouw in de samenleving. Voor zijn vader hét moment om biologisch te gaan telen. Na omzwervingen in het buitenland en een baan als landbouwadviseur koos Krispijn in 2012 bewust voor het familiebedrijf waar hij is geboren en getogen. De biodynamische landbouw bracht Krispijn dichter bij zijn eigen bron: “Het heeft me zelfstandiger gemaakt. 

Ik trek me steeds minder aan van wat anderen van mij en mijn bedrijfsvoering vinden. Ik heb vertrouwen in mijn eigen kunnen én vitaliteit. Ik geloof in de kracht van de natuur en zorg voor vruchtbare aarde vol leven waarin de plant wordt gevoed. Biodiversiteit en vitaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe rijker het bodemleven, hoe diverser de voedingsstoffen voor de plant en hoe vitaler de gewassen kunnen worden. Die vitaliteit kun jij als klant wat mij betreft herkennen aan de volle smaak, goede geur en het stralende uiterlijk in de winkel. Door 10% van mijn land in vrijheid aan de inheemse natuur te geven, vind je hier tegenwoordig maar liefst 100 verschillende soorten kruiden en grassen. Deze natuur biedt tevens een woonplaats voor allerlei insecten en vogels.”

Met Beter Eten maak je een verschil
Mooi toch, dat je dagelijks een verschil kan maken alleen al door wat je eet? Door biologisch of biodynamisch te kiezen, kies je voor producten bomvol smaak en voor variatie op je bord. Met onze leveranciers laten we zien dat een duurzamere toekomst nu al mogelijk is en inspireren we jou om ook het verschil te maken.

Krispijn: “Als ik bieten oogst, kook ik altijd een maaltje voor onszelf. Deze zomer smaakten die weer fantastisch. De fabrikant die onze bieten verwerkt tot conserven, bevestigde onze ervaring met de woorden: ‘dit was echt top’. Zulke feedback sterkt ons in wat we doen: beter eten telen en de aarde mooier achterlaten dan hoe we haar hebben aangetroffen. Daar groeit iedereen wel bij. Kies je voor Demeter, dan groei jij met ons mee.”