05 jun. 2020 nieuws

Covid-19, een vreselijk virus met een helder signaal

img

Het virus legt een duidelijk verband tussen de gezondheid van onze natuur en die van ons als mens. Het vernietigen van biodiversiteit en gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen heeft de druk op de natuur zo verhoogd dat een virus is gemuteerd naar een voor mensen gevaarlijke variant Covid-19. Het is niet het virus waarvoor we bang moeten zijn, maar ons menselijke gedrag.  Het virus heeft compassie en is vergefelijk voor kinderen en jongvolwassenen en vaak een tweede oorzaak voor de dood van ouderen. Het verliezen van een geliefde heeft altijd impact, los van de reden. Maar ook deze pandemie selecteert ouderen, mensen met broze gezondheid en vaak een reeds bestaande onderliggende ziekte. Bijzonder verdrietig als de dood plotseling dichtbij komt, maar zouden we in onze Westerse samenleving niet meer respectvol met de natuur moeten samenleven?

Een eventueel vaccin is slechts een tijdelijke deeloplossing waarbij wordt nagelaten de oorzaak aan te pakken. Het is een pleister op de wonden waarna het wachten is op de nog gevaarlijkere volgende mutatie. Ik denk dat we niet willen leven in angst voor het virus. We vinden dat een mondkapje ons sociale leven beperkt en we geloven niet in een steriele leefomgeving. Uiteindelijk lijkt de enige echte oplossing het veranderen van ons gedrag om te voorkomen dat we nog meer sociale warmte verliezen dan de 1,5 meter samenleving nu doet.

Laat het ons aanzetten te leren van de fouten die we hebben gemaakt door ons los te koppelen van de natuur. Laat het onze biodiversiteit versterken in plaats van te vernietigen. Laat het onze vitaliteit vergroten in plaats van onze obesitas te normaliseren.
Als we ons los zien van de natuur en onze biodiversiteit vernietigen verstoren we de natuurlijke balans. We zien het aan de klimaatverandering, het groeiend aantal problemen dat ontstaat door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en de gevolgen voor ons welzijn. Moeder natuur vecht voor haar bestaan en het virus is een teken van haar verzet.

Ons gedrag moet veranderen waardoor we meer in harmonie leven met de natuur. De afnemende immuniteit van onze wereldbevolking maakt ons kwetsbaar, maar dat hebben we gezamenlijk veroorzaakt. Het is noodzakelijk dat we wereldwijd en in harmonie de vitaliteit, biodiversiteit en gezondheid van onze planeet en alle mensen die daarop leven de hoogste prioriteit geven. Dan pakken we de oorzaak aan en zullen er minder frequent virussen muteren. We worden weerbaar, minder vaak ziek en kunnen volop genieten van alles dat ons leven waardig maakt. #beachangemaker

Erik Does

#fornature #organic #plasticfree

En weet:
Blij worden van boodschappen doen, dat kan bij Ekoplaza!

Bij Ekoplaza kun je genieten van betrouwbare producten met biologisch als minimale kwaliteit. We vinden het belangrijk dat onze producten smaken zoals ze van origine horen te smaken. Authentieke smaak noemen we dat. Want biologische producten kennen geen GMO en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook zijn onnatuurlijke conserveermiddelen niet toegestaan. Dat maakt jouw eten écht veel lekkerder!

En hoe fijn is het om te weten dat elk product dat je koopt bijdraagt aan een betere wereld. Met onze boodschappen werk je mee aan grotere biodiversiteit, vruchtbare bodem, beter klimaat, schoner water en eerlijke handel.

Lees, kijk of luister ook:
Blog van het WWF: De COVID 19 pandemie en het belang van een goed werkend ecosysteem
Blog op Gezond.nu: 6 vragen over de invloed van je leefstijl op het coronavirus
YouTube: Doctor Who predicted COVID-19 answers all