26 jan. 2018

Beautiful Bio

img

De vraag naar biologische voeding neemt jaarlijks toe. Biologische landbouw en voeding groeien wereldwijd met circa 10%, in Nederland stijgt de biologische omzet sinds 2008 met gemiddeld meer dan 10% per jaar. Deze trend is ook zichtbaar in verzorgingsproducten en kleding. Het toenemende bewustzijn zorgt voor steeds meer vraag naar duurzame producten als natuurcosmetica en biologische haar- en huidverzorging, maar ook kleding van o.a. bio-katoen, hennep en bamboe.

We worden niet alleen bewuster van de (her)komst van ons eten, afval- en voedselverspilling en het energielabel van ons huis, maar ook van wat we op onze huid smeren. Want als je bewust nadenkt over die ingrediënten op je bord, wil je natuurlijk dat de ingrediënten van de verzorgingsproducten die je gebruikt óók goed zijn voor de aarde, het milieu en de dieren.

Wat maakt make-up en verzorgingsproducten nu duurzaam of natuurlijk? Dit gaat vooral over de ingrediënten en de herkomst. Natuurlijke verzorgingsproducten bestaan uit ingrediënten van natuurlijke herkomst, dit kan plantaardig zijn maar ook soms ook met dierlijke herkomst zoals bijvoorbeeld honing. Deze ingrediënten zijn waar mogelijk vaak biologisch geteeld. Natuurlijke verzorgingsproducten zijn vrij van chemische conserveringsmiddelen zoals bijvoorbeeld parabenen en siliconen. Wat er dan wel in zit? Ingrediënten zoals o.a. aloë vera, rozemarijn, lavendel, citrus, duindoorn, calendula, arnica, tijm, sesam, appel en nog veel meer.

Ook biologische kleding is in trek. En dan hebben we het niet over geiten-wollen-sokken. Want biologische kleding is hip! En bewust duurzaam gekozen kleding zit nu eenmaal lekkerder. Bij het produceren van biologisch textiel wordt gebruikt gemaakt van producten als katoen, linnen, hennep en angorawol. Naast het biologisch telen van de grondstoffen, wordt er ook rekening gehouden met eerlijke arbeidsomstandigheden in de fabriek en neemt de producent allerlei andere duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van energie en water.

Met de stijgende vraag naar biologische verzorgingsproducten en kleding, neemt ook het aanbod toe. Bestaande merken breiden hun assortiment uit en nieuwe hippe bedrijven verschijnen op de markt met duurzaam geproduceerde producten. Daarnaast bieden biologische speciaalzaken steeds vaker, naast voeding, biologische verzorgingsproducten aan. Daarmee worden ook deze producten makkelijker toegankelijk voor een groter publiek. Kies ook voor biologische verzorgingsproducten en draag bij aan de zorg voor de aarde, het milieu, de dieren en je eigen gezondheid.

Bron: Bionext