20 jul. 2022 nieuws

Bean Deal is Big Deal voor burger, boer, bodem, biodiversiteit én klimaat

img

Bean Deal = Big Deal
voor burger, boer, bodem, biodiversiteit én klimaat

Nederlandse telers zouden graag meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen, lupine, kikkererwten telen omdat het goed is voor bodem, klimaat en biodiversiteit. Maar ook voor onze gezondheid, want plantaardige eiwitten zitten barstensvol vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten. 

Echter is het rendement van de teelt van plantaardige eiwitten voor de Nederlandse boer nog te laag om van te leven. Het is namelijk voor verwerkers makkelijker en goedkoper om met importproducten te werken. Omdat wetenschappers, politici en artsen inmiddels allemaal wel overtuigd zijn dat het plantaardige eiwitten telen een goed alternatief is voor de intensieve veeteelt, tekende Ekoplaza samen met 55 organisaties met landbouwminister Henk Staghouwer deze week een Green Deal. 

Maar wat betekent deze Green Deal, die door ondertekenaars ook wel de Bean Deal wordt genoemd nu precies. Hoog tijd om kwaliteitsmanager Steven IJzerman, die namens Ekoplaza de Bean Deal ondertekende een paar vragen te stellen. 

Wat staat er in die Bean Deal die je van de week ondertekende?

Steven IJzerman: “De Bean Deal heeft als doel om het voor Nederlandse boeren en telers aantrekkelijker te maken om meer plantaardige eiwitten te verbouwen zoals lupine, veldbonen, kikkererwten en soja. Ook gaan wetenschappers en boeren samen onderzoeken welke nieuwe rassen het goed doen op de Nederlandse bodem.”

Is het telen van plantaardige eiwitten wel lucratief voor boeren? 

“De prijs wordt beïnvloed door het aanbod over de hele wereld. Zowel op andere continenten, maar ook in onze buurlanden is de kostprijs van plantaardige eiwitten zoals soja ook stukken lager. De prijs die Nederlandse boeren ontvangen, moet omhoog om het voor de boeren aantrekkelijk te maken om bonen, peulvruchten en andere plantaardige eiwitten te telen op Nederlandse bodem. Tot nu toe is het voor boeren lucratiever om andere gewassen te telen.

We maken het nu weer lucratief door niet te kijken naar het buitenland of het goedkoper kan, maar juist door bewust voor teelten van eigen bodem te kiezen, geven wij de Nederlandse telers en boeren een kans. Daarnaast praten we met de teler over een juiste prijs maar ook de ondersteuning van 55 andere partijen kan ervoor zorgen dat de teelt beter, efficiënter en lucratiever wordt. Samen met de boeren en universiteiten zijn we de komende jaren aan het pionieren dus. We starten met een aantal van onze boeren en wij geven al voordat zij gaan zaaien een garantie dat we hun producten op de markt gaan brengen. Dat biedt perspectief. Afhankelijk van het succes kunnen we straks al onze telers vragen om plantaardige eiwitten te telen.”

Wat maakt het telen van plantaardige eiwitten beter voor de bodem en biodiversiteit? 

“Waar andere teelten vaak veel vragen van de bodem, zijn de vlinderbloemigen zoals peulvruchten en bonen een zogeheten ‘rustgewas’. Het is een gewas wat de bodem rust geeft en wat stikstof bindt uit de lucht. Daarmee heb je minder (kunst)mest nodig, maar je grond wordt er ook vruchtbaarder van. Hierdoor ontstaat er een rijker bodemleven, waarmee er ook weer meer insecten in de bodem komen die je graag wilt hebben voor een gezonde aarde.

De grootste winst die het kan bieden, is het binden van stikstof uit de lucht. Daardoor heeft de boer minder mest nodig en dus hoeven we minder beroep te doen op de dieren. Het levert een kleine bijdrage, maar helaas lost het niet de complete stikstofcrisis op. Was het maar zo eenvoudig.”

Wat betekent de Bean Deal voor de klimaatcrisis?

”De grootste winst zit hier niet zozeer in de teelt, maar juist in de consumptie. Dus eigenlijk zijn onze klanten nu aan zet. Want door vaker plantaardige eiwitten te kiezen in plaats van dierlijke eiwitten, zorgen we samen voor een lagere impact op het klimaat. Eigenlijk haal je het dier er tussenuit, want nu eet het dier de plantaardige eiwitten en eten wij het dier. Het is natuurlijk veel efficiënter als wij als mens direct zelf de plantaardige eiwitten eten.

Wanneer zijn bonen / plantaardige eiwitten weer het nieuwe normaal?

“Wat ons betreft vanaf vandaag. We hebben al veel echt lekkere producten en maaltijden gemaakt van plantaardige eiwitten. En regelmatig delen onze chefs recepten ter inspiratie. En de komende tijd gaan we verder met lupine aan de slag zodat in meer Nederlandse keukens bekend wordt hoe lekker deze producten zijn. Bij mij thuis bijvoorbeeld staan linzen regelmatig op het menu en sinds deze zomer liggen de hamburgers van Biovecci bij ons op de barbecue. En het grappige is dat zelfs de meest verstokte vleeseters die ik ken niet door hebben dat ze een plantaardige cheese- of hamburger eten.”

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.