22 jan. 2019 column

Het ultieme plasticdieet om je plastic footprint te verminderen

img

We consumeren allemaal te veel plastic. Letterlijk, zelfs. Er zit plastic in ons eten, in het water dat we drinken, zelfs in de lucht die we inademen. Helaas beseffen de meeste mensen niet dat wanneer plastic in ons lichaam terechtkomt, het ons ziek kan maken. De chemicalieën in plastic en plastic deeltjes kunnen kanker veroorzaken, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, dementie, de ziekte van Parkinson, arthritis en impotentie en het kan schadelijk zijn voor ongeboren baby’s.  

Volgens de EU creëert een gemiddelde Europese burger jaarlijks ongeveer 31 kilo single-use plastic afval. De huidige overconsumptie van plastic moet verminderen – niet door alle plastic te verbieden, maar door een ‘plasticdieet’ te volgen. We zouden op ‘plasticdieet’ moeten gaan: bedrijven, winkels, overheden, en particulieren. Daarom heeft Plastic Soup Foundation het Ultimate Plastic Diet ontwikkeld.

Het dieet draait om het wegnemen van de zorgen over de effecten van plastic op de menselijke gezondheid. Daarnaast vermijd je plasticlekkage naar het milieu en uiteindelijk richten we ons op de vermindering van de plasticproductie. Maar hoe werkt het? We hebben het plasticdieet opgedeeld in zes onderdelen: badkamer, keuken, reizen, vrije tijd, huishouden en tuin. In elk van deze categorieën is er een lijst van te vermijden plastic, en een alternatief ervoor. Dit dieet is geschikt voor iedereen die een verschil wil maken in plasticconsumptie – van de totale beginneling tot de eco-heads.

 

We begrijpen dat een strict plasticdieet heel moeilijk is en onpraktisch om vol te houden. Dagelijkse plastic, zoals het plastic in je auto, je telefoon of je laptop zijn niet te vermijden. Dit dieet biedt je de handvatten om een verschil te maken, een begin te maken met het verminderen van single-use plastic in het dagelijks leven. We raden je niet aan om alle producten van plastic weg te gooien die je in huis hebt, juist omdat deze lang mee kunnen gaan, maar we raden je wel aan om jezelf altijd één ding af te vragen wanneer je iets nieuws wilt kopen: is er een plasticvrij alternatief hiervoor?  

Daarom willen we dit dieet makkelijk maken: door hand in hand met jou de weg te bewandelen naar een vermindering van je plastic footprint. Stap voor stap. Ben je er klaar voor om de uitdaging van een plasticvrij dieet aan te gaan?

avatar

Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation haalt geen plastic uit het water; ze zorgen dat het er niet (meer) in komt. Sinds de oprichting in 2011 proberen ze dit doel te bereiken door bronnen van plasticsoep aan te pakken, zoals microplastics in cosmetica en synthetische vezels uit kleding. Op 5 juni 2015 tekende de Plastic Soup Foundation en Ekoplaza een samenwerkingovereenkomst om elkaars missies aan te vullen en te versterken.