09 jan. 2018 column

De "unhealthy vegan"

img

Keer op keer blijkt uit onderzoek dat je met een volwaardig plantaardig dieet substantieel meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan via welk ander dieet dan ook. Er zijn dan ook mensen die ervoor kiezen om alleen nog maar fruit en planten te gaan eten. Maar dan ontstaat al snel de vraag: Krijg je geen tekorten met een dieet zonder dierlijke producten? Word je dan niet slap, bleek en ziek?

Krijg je tekorten als je geen vlees, vis, zuivel en eieren meer eet?
Als je de calorieën uit dierlijke producten vervangt door biologisch fruit, bladgroen, kiemen, peulvruchten en (pseudo)granen krijg je veel meer gezonde vezels, meer vitamine C, E, K, B11, meer calcium, magnesium, mangaan, kalium en andere cruciale plantenstoffen binnen.

Daarnaast krijg je, en dit is minstens zo belangrijk voor een optimale gezondheid, bij zo’n dieet substantieel minder schadelijk stoffen binnen zoals: geraffineerd zout, (verzadigde) (trans-)vetten, steroïden, gifstoffen, bestrijdingsmiddelen, omega-6, BPA’s en cholesterol. Andere voordelen zijn dat je veel klimaat neutraler eet en dierenleed stopt.

In vis, eieren, vlees en zuivel zitten geen unieke voedingsstoffen die je niet ook in volwaardig en gevarieerd plantaardig dieet vindt. Vlees, vis, zuivel of eieren hoef je dus niet te vervangen. Je kunt ze straffeloos weglaten. Omgedraaid kan dit niet! Je kunt niet straffeloos grote hoeveelheden fruit, groen, groente, kruiden, kiemen en kleine hoeveelheden zeewier weglaten.

Unhealthy vegan”
Welk dieet je ook volgt, ook als je supergezond ‘veganistisch’ gaat eten, er zijn dingen waar je in het moderne leven extra goed op moet letten om fit en gezond te blijven zoals bijvoorbeeld: Vitamine B12, vitamine D, jodium en voor sommige mensen ook ijzer. Iedereen in Nederland zou regelmatig moeten checken of hier voldoende van opgenomen wordt in je lichaamscellen.

Een strikt plantaardige dieet is niet per definitie gezond, je kunt ook op een ongezonde manier alleen maar plantaardige dingen eten. Ga je bijvoorbeeld vooral aardappelen en plantaardige-koekjes eten, dan eet je wel 100% plantaardig, maar creëer je al snel tekorten. Zoals bij elk dieet geldt: als je jezelf gaat vullen in plaats van voeden kun je snel tekorten krijgen. Je kan dus ook de “unhealthy vegan” worden.

Hoe moet het dan wel?
Wil je het goed doen dan eet in plaats van dierlijke producten grote hoeveelheden extra vers fruit en planten en je dit aanvult met onbewerkte (pseudo) granen, peulvruchten, (zoete) aardappelen, vitamine B12, zeewier en zonlicht (vitamine D3 in de wintermaanden) zal je je lichaam een heel groot plezier doen. Dit ga je direct merken aan de gezondheid van je darmen, tanden, huid, haar, nagels en je energieniveau. Veel mensen verliezen ook snel overtollige kilo’s vet. Daarover meer in het volgende blog.

Waar moet je op letten
Vitamine C: Ieder proces in ons lichaam is namelijk afhankelijk van vitamine C (vanuit echte voedingsmiddelen, niet vanuit ene potje) en de enige plek waar je dat kunt vinden, is in vers fruit en planten.  Hetzelfde geldt voor wateroplosbare vezels. Ook deze zijn alleen te vinden in planten. Vlees, vis, zuivel en eieren bevatten geen vitamine C en ook geen vezels.

  • Vitamine B12: Neem iedere dag een volwaardig B12 supplement. Lees meer over vitamine B12 in het vorige artikel. Dit is voor iedereen belangrijk.
  • Vitamine D3: Zorg iedere dag voor voldoende zonlicht. Neem in de wintermaanden een Vitamine D3 supplement.
  • Mineraal IJzer: Sport je veel, menstrueer je (zwaar), ben je zwanger of geef je borstvoeding let dan ook extra goed op je ijzerniveaus.
  • Eiwitten: Eet je iedere dag voldoende calorieën vanuit volwaardige plantaardige voedingsmiddelen, dan is een eiwittentekort onmogelijk. Lees meer over eiwitten in het vorige artikel.
  • Jodium: Neem een kleine hoeveelheid zeewier voor optimale jodiumniveaus. Wissel af tussen verschillende soorten.
Deze blog is geschreven door Janneke van der Meulen, ambassadrice van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.
avatar

Janneke van der Meulen

Ambassadrice van Ekoplaza

Schrijfster van de boeken EET WIN-WIN en Supersnel herstel. Ze eet voor 99% biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Verder traint ze iedere dag twee keer (behalve op rustdagen) in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich met haar website, blogs, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!